MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 10. 07. 2015.

LAG Baranja u Biogradu na Moru

Sedammetarski štand LAG-a BaranjaSedammetarski štand LAG-a Baranja(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje i ovdje)

Od 26. do 28. VI. 2015. godine u Biogradu na Moru održan je dosad najveći, a treći po redu LAG Summer festival, koji je okupio oko 350 izlagača iz 56 lokalnih akcijskih grupa (LAG), većinom iz Hrvatske, ali i iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke, Latvije, Poljske i Rumunije. Među učesnicima bio je i LAG Baranja.

Festival je nadmašio očekivanja organizatora - lokalnog LAG-a Laura, ali i samih učesnika i posjetilaca. U dva i pol dana programa moglo se vidjeti i čuti mnogo toga, a ovogodišnju je organizaciju posebno pohvalio i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koji je festival svečano i otvorio. Pored ministra, cjelokupnu organizaciju i odličan odaziv pohvalili su i drugi visoki gosti: pomoćnici ministra poljoprivrede Davorka Hajduković i Ante Mišura, državni sekretar u Kabinetu predsjednika Vlade Republike Slovenije Tadej Slapnik te gradonačelnik Grada Biograda Ivan Knez.

U Biogradu na Moru nisu samo bili zaposlenici LAG-a Baranja, nego su poveli i svoje volontere, članove, male proizvođače, obrtnike i OPG-ovce, a koji su predstavili sve bogatstvo Baranje na sedam metara dugačkom štanda uz biogradsku rivu. Taj štand posjetioci festivala, zbog njegovog bogatstva i šarolikosti, nisu mogli zaobići. Voditeljica Ureda LAG-a Baranja Lidija Dabić nabraja:

- Na našem štandu bilo je vina, likera, sokova, kulena, mljevene začinske paprike, kobasica, slanine, zimnice, džemova..., a pored slatkih i slanih zalogajčića, posjetitelji su mogli kupiti i ručno rađen nakit. Male Baranjce po tradiciji predstavila je Učenička zadruga Mravci - znalci iz Belog Manastira, koja je, kao i uvijek, ostavila snažan dojam.

U radnom dijelu programa održano je nekoliko različitih radionica, na kojima su učestvovali i predstavnici LAG-a Baranja: voditeljica Ureda Lidija Dabić, članica Glavnog odbora Jasna Petrović i stručna suradnica Bogdanka Ćudić Vilić. Na radionicama su, pored ostalih, izlagali Roman Haken, predstavnik Evropskog gospodarsko-socijalnog odbora, Ivan Ciprijan iz Ministarstva poljoprivrede te Marina Koprivnjak, koordinatorica Hrvatske mreže za ruralni razvoj, koja se posebno osvrnula na nedavno uspješno završeni Prvi hrvatski ruralni parlament, održan u aprilu u Belom Manastiru, a u suorganizaciji s LAG-om Baranja. Tim povodom voditeljica Ureda LAG-a Baranja Lidija Dabić ukratko je predstavila važnost održanog parlamenta te planove za realiziranje donesenih zaključaka, kao i važnost same deklaracije parlamenta.

Posljednjeg dana festivala, na velikoj pozornici uz more, dodijeljene su zahvalnice svim učesnicima, a voditelj LAG-a Laura Ivan Čupić zahvalio se svima na učešću te izrazio nadu da će sljedeće godine festival biti još veći i ljepši.

Pročitano 1114 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok