MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Nedjelja, 17. 05. 2015.

Susret enigmata Una 2015

Pobjednici enigmatskih takmičenjaPobjednici enigmatskih takmičenja

(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje-1, ovdje-2, ovdje-3, ovdje-4, ovdje-5, ovdje-6, ovdje-7…)

Od petka do nedjelje, 15-17. V. 2015. godine, u Hotelu Ada na rijeci Uni blizu Bihaća, a pod generalnim pokroviteljstvom grada Bihaća, održan je prvi regionalni Susret enigmata Una 2015. Susret su organizirali Hajrudin Hodžić, koji danas živi u San Joseu u SAD, Mesud Malkoč iz Srbljana kod Bihaća i Emir Vučijak iz Sarajeva. Na susretu je bilo 49 enigmata i prijatelja enigmatike iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Slovenije. Svi učesnici dobili su lijepe zahvalnice, a pobjednici priznanja.

Uz mnogo međusobnih razgovora, druženja, zabave i turističkih obilazaka, na Susretu su održana i četiri takmičenja:

Turnir u kvizovki UNA 2015
Na turniru se takmičilo 16 igrača, sudio je Zdenko Bakotić, a turnir je skraćen zbog nedostatka vremena. Prvo mjesto te pehar i 100 eura osvojio je Miro Šarić (Split), jedini koji je pobijedio sve takmace, dok je poredak ostalih utvrđen po snazi protivnika. Drugi je bio Ivan Čotić (Mihovljan kod Čakovca), a treći Slavko Bovan (Kikinda).

Sastavljanje križaljke dimenzija 21x13 polja bez ikakvih pomagala
U sastavljanju je učestvovalo 17 autora. Imali su na raspolaganju dva sata da sastave križaljku u koju su morali uvrstiti jedan od pet zadanih parova pojmova, izvučenih na slučaj sa spiska od 50 parova (svi pojmovi bili su sintagme). Sastavljene radove žirirali su Žarko Đokić (Beograd), Pero Galogaža (Rijeka), Hajrudin Hodžić i Boris Nazansky (Zagreb). Pobijedio je Valter Kvalić (Vozilići kod Plomina) s 27 bodova i osvojio pehar i 50 eura. Drugi je bio Vladimir Kutnjak (Zagreb) s 22 boda, dok su treće mjesto s 13 bodova podijelili Nebojša Dragomirović (Banjaluka), Luka Pavičić (Split) i Radoja Racanović (Gradiška).

Sastavljanje anagrama i rebusa
Autori su imali zadatak da sastave dva anagrama, birajući postavke od desetak kraćih i dužih tema, te jedan rebus, birajući fotografiju od 11 ponuđenih mogućnosti. Prvo mjesto te pehar i 50 eura osvojio je Sreten Perić (Loznica), a drugi i treći bili su već spomenuti Radoja Racanović i Nebojša Dragomirović.

Brzopotezni kviz sa sintagmama 4+4
Na svečanoj večeri u subotu uveče svi učesnici dobili su listu od 34 zadatka, koji su se sastojali u tome da je u roku od 10 minuta, na osnovu dva upisana slova, trebalo pogoditi ili naći novu ispravnu sintagmu od dvije četveroslovne riječi koje se pišu malim početnim slovom. Na primjer, bilo je zadato četvrto slovo D i prvo slovo O, što je asociralo na sintagmu "tvrd orah". Najviše sintagmi (17, dakle 50 %) pronašao je Pero Galogaža, a drugo i treće mjesto s 15 sintagmi podijelili su Nebojša Dragomirović i Valter Kvalić.

U subotu uveče za sve učesnike Susreta enigmata Miloš Milićević iz Doboja izveo je monodramu "Odbrana Sokratova i smrt" prema tekstu starogrčkog filozofa Platona. Za ovaj članak to je zanimljivo naročito stoga što je i Milićević enigmat, i to anagramist cijenjen ne samo u BiH, nego i u Hrvatskoj i Srbiji. Studirao je psihologiju, a radi kao zatvorski psiholog u Doboju. Pored enigmatike, bavi se i pjesništvom, grafičkim dizajnom i glumom. Član je Amaterskog pozorišta "Branislav Nušić" iz Teslića.

Kliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatuKliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatu

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok