MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Srijeda, 21. 01. 2015.

Promocija jubilarnog broja "Povećala"

Promotori stručnog časopisa 'Povećalo'Promotori stručnog časopisa 'Povećalo'U srijedu, 21. I. 2015. godine, u Velikoj vijećnici Grada Belog Manastira, pred – nažalost – malobrojnom publikom, predstavljen je trobroj 8-9-10 "Povećala", "časopisa za povijest i prosudbe o povijesnoj zbilji". Časopis izdaje belomanastirski Zavod za baranjsku povjesnicu. Promociju je vodio njegov glavni urednik Davorin Taslidžić, a o časopisu su govorili grafički urednik Stipo Benak Šemenjata, Igor Josipović, asistent na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Osijeku, i prof. dr. sc. Ivan Balta, redoviti profesor u trajnom zvanju na istom odsjeku. Odlomke iz časopisa čitala je Vedrana Katalinić, glumica Gradskog kazališta Beli Manastir.

Spomenuti trobroj ima 142 stranice. Na početku je "in memoriam" profesoru dr. sc. Stjepanu Sršanu (1941-2014). Potom slijede kronoportret prof. dr. sc. Ivana Balte povodom 61. godine života i 40 godina naučnog djelovanja pa četiri njegova izvorna znanstvena članka (15-77. str.), tematski vezana za Baranju, koji su već objavljeni u prethodnim brojevima "Povećala". Na stranicama 78-109 objavljeni su redigirani diplomski radovi bivših studentica Odsjeka za povijest Margarete Zdelar i Melite Krišto, kojima je dr. Balta bio mentora (i ti stručni članci već su objavljeni u "Povećalu", odnosno časopisu "Baranjsko slovo").

U završnom dijelu časopisa (110-118) objavljen je članak dipl. ing. Oskara Kellera, penzioniranog srednjoškolskog profesora iz Belog Manastira, o Nogometnom klubu "Šparta" kao o sportskom simbolu Belog Manastira, a povodom devedesetogodišnjice osnutka (1924-2014). Potom slijede "Novi prilozi multidisciplinarnoj bibliografiji Baranje" (119-132) Daniele Taslidžić Herman, studentice treće godine Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta u Tuzli. Na samom kraju su osvrti na neke nove knjige s historijskom tematikom.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok