MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Srijeda, 10. 07. 2013.

Belomanastirci dobivaju 1.000 kompostera

Uz zasade u vrtu priručno kompostišteUz zasade u vrtu priručno kompostišteGrad Beli Manastir potpisao je s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ugovor vrijedan 365.000 kuna za nabavku 1.000 kompostera, koji će se građanima besplatno podijeliti. U tome projektu Fond sudjeluje s 80% sredstava, a Grad će iz svog proračuna osigurati 20%.

Komposteri će, prema izjavi gradonačelnika Ivana Doboša, građanima poslužiti da se već u svojim domaćinstvima riješe svih količina zelenog otpada (trave, lišća, granja) i ostalog biorazgradivog otpada. Time će se znatno smanjiti količina smeća koju "Baranjska čistoća" mora odvoziti na odlagalište, a i na samom odlagalištu količina smeća bit će manja.

Na kompostištu rastu bundeveNa kompostištu rastu bundeveNedozrele jabuke treba pretvarati u kompostNedozrele jabuke treba pretvarati u kompostVidjet ćemo kako će to funkcionirati jer su građani koji imaju dvorišta i bašče i dosad mogli priručno kompostirati zeleni otpad (kao što to pokazuju naše fotografije), ali su to rijetki i radili jer naprosto nema takve svijesti. Da i ne spominjemo bizarne slučajeve po selima kad se npr. nedozrele i trule jabuke skupljaju u kante za smeće i onda odvoze na belomanastirsko odlagalište, a takav se otpad u seoskim domaćinstvima oduvijek bacao na "đubre" i kasnije zakopavao ili zaoravao u baščama i njivama.


PS. Ovaj je članak prenesen na portal Baranja.hr (ovdje).

Pročitano 1957 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok