MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva
Praksa socijalnog poduzetništva
Seminar je održan u Dalju i Erdutu
U utorak i srijedu, 29. i 30. IX. 2009. godine, osječka Udruga za kreativni razvoj "Slap" organizirala je dvodnevni radni seminar "Praksa socijalnog poduzetništva". Seminar je održan  u Dalju, u kući Milutina Milankovića, i u Erdutu, u Centru za održivi ruralni razvoj (CORR). U ime Mirovne grupe Oaza seminaru je prisustvovala Jelena Opačić-Matijević.
Mirovna grupa OazaMirovna grupa OazaPrvi članak na "Oazinim" internetskim stranicama objavljen je 12. III. 2007. godine pod naslovom "Konferencija o rezultatima projekata iz programa CARDS 2002". Otada pa do danas, za dvije i pol godine, u rubrici "Novosti" objavljeno je preko 400 članaka, od kojih je velika većina ilustrirana s bar jednom fotografijom. Članci uglavnom govore o radu Mirovne grupe Oaza, ali i o događajima u kojima su učestvovali "Oazini" aktivisti ili događajima koji su vezani za sredinu u kojoj "Oaza" djeluje, dakle za Beli Manastir i Baranju.
Osnovna škola Šećerana
Osnovna škola u Šećerani

Na početku školske godine 2009/2010. Mirovna grupa Oaza započela je pripreme za provođenje radionica za stjecanje praktičnih vještina iz nenasilne komunikacije te o aktivnom slušanju, poštivanju različitosti i stjecanju znanja o sebi i drugima, a u sklopu projekta "Edukacijom i igrom protiv nasilja", koji financira Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Radionice će se provoditi u svim razredima (10 odjela, 168 učenika) Osnovne škole Šećerana od listopada do kraja 2009. godine i to onako kako isplaniraju (a da im to ne ometa redovnu nastavu) učiteljice Ljubica Sekulić i Biserka Ljepojević, nastavnice Brankica Murk, Suzana Leskovar i Silvija Brovečki te pedagoginja Dragana Barbir koje će ih provoditi.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova
Prošli sastav Povjerenstva (6. III. 2009)
U ponedjeljak, 28. IX. 2009. godine, u vijećnici Grada Belog Manastira održana je prva sjednica novog saziva Povjerenstva za ravnopravnost spolova Gradskog vijeća Grada Belog Manastira. Novi sastav Povjerenstva, s mandatom od četiri godine, imenovalo je Gradsko vijeće Grada Belog Manastira na sjednici održanoj 2.VII. 2009. Imenovane / imenovani su:

Edukacijom protiv ovisnosti
Psiholog se proglasio dilerom droge
U petak, 25. IX. 2009. godine, s početkom u 19 sati, održana je još jedna "Oazina" radionica za djecu u sklopu projekta "Edukacijom protiv ovisnosti", koji financira Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Vrlo zanimljivu radionicu vodio je psiholog Želimir Rajter. Prisutno je bilo osamnaestero djece. Predavač je oko vrata imao karton na kojem je jasno pisalo da je on diler droge, ali unatoč tome, uz malo laskanja i ohrabrivanja, uspio ih je nagovoriti na razne glupe i smiješne radnje. Na evaluacijskom listiću sva su djeca zaokružila smješka, što znači da im se radionica svidjela. Poslije toga počastili su se picom.

Edukacijom protiv ovisnosti
Krečenje i oslikavanje zidane ograde
U sklopu "Oazinog" projekta "Edukacijom protiv ovisnosti", koji od 6. mjeseca 2009. godine financira Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, svakog petka i subote održavaju se u belomanastirskom Društvenom centru kreativne likovno-ekološke radionice za djecu od 7 do 14 godina. Radionice vodi Stela Fabijan uz asistenciju Ane Jeličić, Jelene Opačić-Matijević i volonterke Željane Laketa. U prvih pet mjeseci 2009. godine takve su se radionice održavale volonterski jednom tjedno (petkom).
Info-radionica o programu IPA 2008
Predavanje Andreje Tonč
U utorak, 22. IX. 2009, od 9 do 17 sati, u prostorijama Hrvatske gospodarske komore (HGK) u Osijeku, a u organizaciji Ureda za udruge Vlade RH, održana je info-radionica na kojoj su predstavljena 3 natječaja u sklopu programa IPA 2008 "Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za praćenje provedbe pravne stečevine EU". Predavačica na radionici bila je Andreja Tonč, direktorica zagrebačkog "ADD tima", a u ime Mirovne grupe Oaza radionicu je pohađala projekt-koordinatorica Vesna Nedić.
Utorak, 22. 09. 2009.

Studijsko putovanje u Ferraru

Ferrara
U Ferrari se održava sajam rukotvorina
Osječka Udruga za kreativni razvoj "Slap", u partnerstvu s Regionalnom razvojnom agencijom Slavonije i Baranje, organizirala je od 16. do 20. IX. 2009. godine studijsko putovanje u talijansku Ferraru, a u okviru programa "Ethno-Brand", s ciljem da sudionici putovanja posjete sajam rukotvorina na glavnom trgu u Ferrari. Na putovanju je bila dvadeseteročlana grupa sačinjena od predstavnika osječko-slavonsko-baranjskih udruga i obrta koji se bave izradom suvenira, predstavnika Grada Osijeka, Regionalne razvojne agencije i Turističke zajednice Grada Osijeka (TZGO). Članak o tom putovanju može se pročitati na internetskim stranicama Pomakonline. U ime Mirovne grupa Oaza u Italiju je putovala Jelena Opačić-Matijević.

Jelena Opačić-Matijević
Putovanje je bilo super!
Iz Osijeka smo krenuli na studijsko putovanje u Ferraru u srijedu, 16. IX. 2009. godine. Ferrara - za mene samo jedno mjesto u Italiji, gore na sjeveru. Tražeći po internetu vremensku prognozu za idućih nekoliko dana u tom dijelu Italije, ugodno sam se iznenadila izgledom, bogatstvom i veličinom "mjesta".

Upoznavanje s osobama koje su pošle na ovo putovanje započela sam odmah nakon što je autobus krenuo. Pošla sam polako od sjedala do sjedala s namjerom da prvo pozdravim osobe koje znam od ranije, a onda i one koje sam prvi put vidjela. Za neke od njih sam ranije čula, a za neke nisam.

kampanja Za pokret
Ilustracija iz Slavonskog doma
U utorak, 22. IX. 2009. godine, od 10 do 13 sati, na belomanastirskom Trgu Slobode ispred "Ljepotice", a u sklopu Europskog tjedna mobilnosti, organiziralo je Društvo osoba s invaliditetom "Baranjsko srce" u suradnji sa Savezom društava distrofičara Hrvatske (SDDH) javno uključenje u kampanju "Za pokret...", koja se provodi radi upoznavanja šire društvene zajednice s problemima s kojima se suočavaju osobe oboljele od neuromuskularnih bolesti. "Baranjsko srce" ima 130 takvih članova. U kampanji su sudjelovali i čelni ljudi Grada Belog Manastira, a u ime Mirovne grupe Oaza Stela Fabijan i Ana Jeličić.
Žene na tržištu rada
Izlaganje Tatjane Tihomirović
U ponedjeljak, 21. IX. 2009. godine, od 10 do 17 sati, u prostorijama Hrvatske gospodarske komore (HGK) u Osijeku, a u organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), održana je četvrta po redu (nakon Splita, Zagreba i Rijeke) informativna radionica za potencijalne korisnike bespovratnih sredstava u sklopu projekta (darovnice, grant-sheme) "Žene na tržištu rada", koja je dio IV. komponente "Razvoj ljudskih potencijala" IPA-programa. U ime Mirovne grupe Oaza na radionici je bila projekt-koordinatorica Vesna Nedić.
Ponedjeljak, 21. 09. 2009.

Počela osnovna informatička obuka

Osnovna informatička obuka
Nije to tako teško kao što izgleda
U ponedjeljak, 21. IX. 2009. godine počela je "Oazina" osnovna informatička obuka za grupu nezaposlenih Baranjaca. Obuka se provodi kroz "Oazin" projekt "Besplatna informatička obuka i tečajevi stranih jezika za nezaposlene Baranjce", koji financira Ministarstvo regionalnog razvitka, šumarstva i vodnoga gospodarstva sredstvima Svjetske banke.

Osnovna informatička obuka obuhvaća stjecanje znanja iz Windowsa, Worda, Excela i korištenja interneta. Obuku provodi ing. Srđan Canjko svakog radnog dana.

Ponedjeljak, 21. 09. 2009.

"Jesen u Baranji" 2009.

Jesen u Baranji 2009.
600 sudionika ...
Na ovogodišnjoj "Jeseni u Baranji", prema podacima istoimene udruge koja ju je i organizirala, učestvovalo je oko 600 sudionika, a na 14 različitih programa bilo je oko 6.000 posjetilaca. Prema riječima predsjednika udruge Živka Jalšovca, belomanastirskog dogradonačelnika, rezultati su iznad očekivanja. Za ovogodišnju manifestaciju utrošeno je 75.000 kuna, a ovo je prva godina da su se uključili i sponzori.

Za sudjelovanje na "Jeseni u Baranji" sudionicima su, među njima i Mirovnoj grupi Oaza, dodijeljene zahvalnice.

Tečaj engleskog jezika
Polaznice tečaja trećeg stupnja
U ponedjeljak, 21. IX. 2009. godine počeo je treći stupanj tečaja engleskog jezika, koji pohađa 6 polaznica (od kojih su neke bile polaznice prvog i drugog stupnja). Tečaj se odvija u sklopu potprojekta "Besplatna informatička obuka i tečajevi stranih jezika za nezaposlene Baranjce" Projekta socijalnog i gospodarskog oporavka (PSGO) Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva.
Polaznice tečaja su (prema slici, kružno slijeva nadesno):
Justina Skeledžija, Beli Manastir; Dragica Malinić, Karanac; Ljiljana Svet, Beli Manastir; Marina Mečević, Petlovac; Zorka Frank, Beli Manastir; Željana Laketa, Beli Manastir.

Oazin internet-klub
Privremeno skraćeno radno vrijeme
Zbog održavanja informatičke obuke i tečaja engleskog jezika "Oazin" internet-klub privremeno radi skraćeno i to po sljedećem rasporedu:

- ponedjeljak - 10,30-17,30 h
- utorak         - 10,30-19,00 h
- srijeda        - 10,30-17,30 h
- četvrtak      - 10,30-16,30 h
- petak          - 10,30-19,00 h

Projekt Pomoć starim i nemoćnim osobama
Beli Manastir: Pomoć starim osobama
Dana 31. VII. 2009. godine završen je onaj dio "Oazinog" projekta "Pomoć starim i nemoćnim osobama" koji je financiralo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. Projekt se nastavlja i dalje, a financira se "Oazinim" vlastitim sredstvima, manjim dijelom sredstvima Osječko-baranjske županije te volonterskim radom "Oazinih" aktivistica.

U toku osmog mjeseca 2009. godine pet aktivistica Mirovne grupe Oaza (Ana, Dubravka, Sandra, Snježana i Stela) obilazile su 25 starih osoba. Obavile su ukupno 190 obilazaka. Svaka stara osoba u prosjeku je posjećivana 2 puta tjedno.

Jesen u Baranji - defile KUD-ova
HKUD Beli Manastir
U nedjelju, 20. IX. 2009. godine, posljednjeg dana manifestacije "Jesen u Baranji", održana je završna priredba, svečani mimohod (defile) kulturno-umjetničkih društava iz tri države (Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Mađarske) te Smotra folklora. KUD-ovi su se u 17 sati, predvođeni domaćim HKUD-om Beli Manastir i praćeni radoznalim pogledima Belomanastiraca, zaputili od Nastavno-sportske dvorane ulicama Školskom, Vladimira Nazora, Svetog Martina, Kralja Tomislava, Alojzija Stepinca i ponovo Vladimira Nazora i Školskom natrag do Nastavno-sportske dvorane.
Nedjelja, 20. 09. 2009.

Srđan Canjko

Ivana Gorup i Srđan Canjko
Informatičar, instruktor plesa, plesač u HKUD-u
Inženjer elektrotehnike Srđan Canjko iz Belog Manastira, predavač na "Oazinoj" informatičkoj obuci i instruktor u "Oazinoj" školi plesa, član je i Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva (HKUD) Beli Manastir. Sa svojim KUD-om sudjelovao je na ovogodišnjoj Smotri folklora, koja je održana u nedjelju, 20. IX. 2009. godine, u belomanastirskoj Nastavno-sportskoj dvorani, a u okviru "Jeseni u Baranji".

Naš je fotoreporter snimio Srđana i njegovu partnericu Ivanu Gorup za vrijeme mimohoda svih sudionika Smotre folklora na Trgu slobode, a on je bećarski skinuo šešir i pozdravio čitaoce ovih stranica.

Sajam obrtništva i poduzetništva
Štand Mirovne grupe Oaza
U subotu, 19. IX. 2009. godine, u 9 sati, a u sklopu ovogodišnje višednevne manifestacije "Jesen u Baranji", počeo je Sajam obrtništva i poduzetništva u belomanastirskoj Nastavno-sportskoj dvorani. Brojnim izlagačima iz Baranje, među kojima je bila je Mirovna grupa Oaza, pridružili su se i neki Slavonci.

Iako je "Oazina" ekipa pod vodstvom Ane Jeličić stigla među posljednjima, zahvaljujući bogatom iskustvu i vještini  prazan štand za tili je čas zablistao i bio spreman za prve posjetitelje, koji su se  pojavili odmah nakon otvaranja.

Biciklijada učenika osnovnih škola
150 baranjskih učenika učestvovalo u biciklijadi
U subotu, 19. IX. 2009. godine, održana je biciklijada učenika viših razreda baranjskih osnovnih škola, koju je organiziralo Udruženje za mir i ljudska prava "Baranja" iz Bilja u sklopu projekta "Škola za roditelje". Prema izvještaju koji smo dobili od učiteljice Sofije Petrović, "Oazine" suradnice na nekim projektima, u biciklijadi je učestvovalo 150 učenika iz OŠ Bilje, OŠ Kneževi Vinogradi, OŠ "Dr. Franjo Tuđman" Beli Manastir, OŠ Čeminac i OŠ Draž, kojima se se pridružili biciklisti iz Osijeka i Valpova te 20 roditelja i 20 nastavnika, osoblje OŠ Čeminac i voditelji radionica Centra tehničke kulture (CTK) Čeminac, radioamaterskog i fotokino-kluba iz Osijeka te voditeljica kreativnih radionica iz Osijeka.

Jesen u Baranji: Rok-koncert
Zoran Mišić i grupa Speed
U subotu navečer, 19. IX. 2009. godine, bilo je veselo u Belom Manastiru. U sklopu manifestacije "Jesen u Baranji" održan je besplatni koncert dviju rok-grupa u šatoru na Gradskom stadionu. Donosimo izvještaj i slike "Oazine" volonterke Sonje Nedić:

Koncert je bio najavljen za 21 sat, ali je - kao što to obično biva - počeo malo kasnije. Prvo je nastupila grupa "Nomen" iz Darde, a nakon nje, na oduševljenje mlađe publike, nastupio je Zoran Mišić iz Valpova sa svojom grupom "Speed". Samo da podsjetimo da je Zoran Mišić bio finalist RTL-ovog šoua "Hrvatska traži zvijezdu", u kojem je dogurao čak do finala.

Dobitnik nagrade
Antun Vranka
Učesnici biciklijade "Turizam i zdravlje", koja je održana 18. IX. 2009. godine kao promotivna vožnja biciklista biciklističkim stazama Grada Belog Manastira, dok su se okupljali ispred gradske uprave, dobijali su bijele majice na kojima je, ispod siluete grada, zakrivljene crte i plavo-žutog cvijeta, pisalo EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI, a iznad crte "od 16. do 22. rujna", što su početni i završni datum tog Tjedna, koji se organizira od 2002. godine. Zanimljivo je istaći da je 2002. u Tjednu učestvovalo 418 evropskih gradova, a 2008. čak njih – 2.102. Godine 2009. tim gradovima pridružio se i Grad Beli Manastir.

Svaki je učesnik belomanastirske biciklijade dobili i svoj broj, što je organizatorima omogućilo da ustanove koliko je biciklista bilo, a brojevi su poslužili i kao srećke u nagradnom izvlačenju koje je obavljeno za vrijeme fišijade. Simbolične nagrade učesnicima biciklijade pripremili su Mirovna grupa Oaza, Turistička zajednica Baranje i P.G.D.I. Za vrijeme izvlačenja nagrada, oko mnoštva kotlića, vladao je veliki metež pa smo uspjeli pronaći i fotografirati samo jednog (od tri) dobitnika: učenika Antuna Vranku, koji dolazi u "Oazin" internet-klub i koji je s uživanjem učestvovao u biciklijadi.

Najveća fišijada u Belom Manastiru
Kuhalo 49 fiš-majstora

U petak, 18. IX. 2009. godine, u 18 sati, a u sklopu ovogodišnje višednevne manifestacije "Jesen u Baranji", počela je na Gradskom stadionu dosad najveća belomanastirska fišijada, kojoj su se kasnije priključili i učesnici biciklijade "Turizam i zdravlje".

Na fišijadi u suorganizaciji udruge "Jesen u Baranji" i Turističke zajednice Baranje, koja je tradicionalno najposjećeniji događaj "Jeseni u Baranji", učestvovalo je 49 kuhara, a to nadmetanje u kuhanju fiš-paprikaša bilo je i kvalifikaciono za državno prvenstvo. U ime Mirovne grupe Oaza u fiš je kuhao Velibor Malinić.

Otarci u životu Šokaca od rođenja do smrti
I. Doboš, J. Vladetić, M. Keler, gđa Sičajmov, Edo Jurić
U petak, 18. IX. 2009. godine, u 16 sati, u predvorju belomanastirske kinodvorane otvorena je izložba pod nazivom "Otarci u životu Šokaca od rođenja do smrti". Izložbu je pripremilo Društvo "Hrvatska žena" - Baranja Beli Manastir u suradnji s belomanastirskim Ogrankom Matice hrvatske. Tom izložbom započela je ovogodišnja manifestacija "Jesen u Baranji".

Marija Keler, predsjednica "Hrvatske žene", objasnila je prisutnima na otvaranju da se radi o izložbi koja prikazuje upotrebu otaraka (peškira) i otarčića od kolijevka pa do groba, što se moglo i vidjeti kad bi se krenulo od ulaznih vrata pa u krug po predvorju opet do ulaznih vrata: dječja kolijevka, dječja nošnja, oprema "divojke" za udaju, pozivanje u svatove, zastava stara 100 godina, otarci (150 komada) za sve prigode, koji su uglavnom sačuvani u obiteljskim škrinjama…

Izložba ručnih radova u TZ Baranje
Nenad Bračun i Janja Čeliković (lijevo)
U petak, 18. IX. 2009. godine, u 16,30 sati, u predvorju Turističke zajednice (TZ) Baranje, a u sklopu manifestacije "Jesen u Baranji", otvorena je izložba ručnih radova ženskih udruga Grada Belog Manastira: "Društva Hrvatsko srce – Baranja" Beli Manastir; Mirovne grupe Oaza Beli Manastir i "Mađarske katoličke žene" – Baranja Beli Manastir.

Slične izložbe tradicionalno se priređuju u TZ Baranje, a na njima prvi put sudjeluje i "Hrvatsko srce", što je na otvaranju posebno istaknula savjetnica u TZ Janja Čeliković, rekavši da se nada budućoj dobroj suradnji i s tim društvom. Izložbu je službeno otvorio direktor TZ Baranje Nenad Bračun.

Izložba Ljepota Baranje
N. Bračun, D. Taslidžić, Rada Zalaj, J. Čeliković
Ovogodišnja manifestacija "Jesen u Baranji" započela je u petak, 18. IX. 2009. godine, otvaranjem triju izložbi. Prvo je u predvorju belomanastirskog kina u 16 sati otvorena izložba "Otarci u životu Šokaca od rođenja do smrti", potom je u 16,30 sati u predvorju Turističke zajednice Baranje otvorena izložba ručnih radova triju gradskih ženskih udruga, a onda je u 17 sati, u predvorju Velike vijećnice u belomanastirskoj zgradi "Ljepotici" otvorena i izložba "Ljepota Baranje" belomanastirske slikarice Rade Zalaj (na fotografiji u sredini).

 

Biciklijada Turizam i zdravlje
Na biciklističkoj stazi u Osječkoj ulici

U petak, 18. IX. 2009. godine, s početkom u 16,30 sati, a u sklopu manifestacija "Jesen u Baranji" i Europski tjedan mobilnosti, održana je biciklijada "Turizam i zdravlje" – promotivna vožnja biciklista biciklističkim stazama Grada Belog Manastira. Na biciklijadi je učestvovalo pedesetak Belomanastiraca svih uzrasta, od djece koja voze bicikle s pomoćnim točkovima do osoba treće životne dobi te od onih koji rijetko sjedaju na bicikl do biciklističkih veterana, a sve pod vodstvom čelnih ljudi Grada: gradonačelnika Ivana Doboša i  njegovih zamjenika Nikole Redžepa i Živka Jalšovca.

 

U organizaciji biciklijade, uz Grad Beli Manastir, učestvovali su Mirovna grupa Oaza i P.G.D.I, a u samoj vožnji "Oazinu" ekipu činile su Stela Fabijan, Sandra Kušenić (sa sinom), Dubravka Simendić, Snježana Stojanović i Željana Laketa.

Gradska vijećnica u Belom Manastiru
Belomanastirci i Apatinci
U srijedu, 16. IX. 2009. godine, predsjednik Opštine Apatin dr. Živorad Smiljanić zajedno s koordinatoricom za lokalni ekonomski razvoj Opštine Apatin Snežanom Milešević, predstavnikom Klastera Salaši Sombor Brankom Mileševićem i njihovim suradnicama posjetili su belomanastirskog gradonačelnika Ivana Doboša i njegove suradnike, dogradonačelnika Nikolu Redžepa i pročelnice Sonju Veseli i Korneliju Pacanović Zvečevac. Sastanku su još prisustvovale i Ljiljana Olujić, predstavnica osječkog Klastera organske proizvodnje, i Vesna Nedić, projekt-koordinatorica Mirovne grupe Oaza, koja je već razgovarala s Apatincima 22. VIII. 2009. godine u Somboru (o čemu se može pročitati ovdje).

Oazina informatička obuka
Besplatna informatička obuka
Mirovna grupa Oaza Beli Manastir
Beli Manastir, 15.09.2009.
Ur. br.: NU-V-08/09

Poziv na iskaz interesa za pružanje usluga vanjskih suradnika

I. Mirovna grupa Oaza Beli Manastir nositelj je potprojekta pod nazivom "Besplatna informatička obuka i tečajevi stranih jezika za nezaposlene Baranjce". Potprojekt se provodi u Belom Manastiru, a namijenjen je nezaposlenim Baranjcima.
Potprojekt traje 12 mjeseci od 1. prosinca 2008. do 30. studenog 2009. godine. Ciljana skupina su nezaposleni Baranjci.

"Oazina" ekipa na Igrama vatrogasne mladeži
Oazine ekipe osvojile dva pehara
U subotu, 29. VIII. 2009. godine, od 7,30 do 15,30 sati, na Sportsko-rekreacijskom centru "Bazeni" u Belom Manastiru, održane su 4. Igre vatrogasne mladeži u organizaciji DVD-a Beli Manastir. Po prvi put su na igrama, osim ekipa DVD-a, učestvovale i dvije ekipe koje je uputila jedna nevladina organizacija (Mirovna grupa Oaza). Članak o tim igrama već smo objavili s datumom kad su one i održane (što se može vidjeti ovdje), no tada nismo imali izvještaj "Oazine" voditeljice dječjih radionica jer je ona ubrzo otišla s "Oazinom" ekspedicijom u Dramalj. Zato njen izvještaj objavljujemo naknadno.

Trening Kazališta potlačenih
Učesnici treninga (Željana treća slijeva)
Od 2. do 6. IX. 2009. godine, u organizaciji belomanastirskog P.G.D.I.-ja, održan je u PRONI-kući u Pirovcu kod Šibenika trening Kazališta potlačenih. Trening je prošlo petnaestero mladih s područja Grada Belog Manastira, Karanca i Draža iz pet nevladinih udruga: P.G.D.I.-ja, Mirovne grupe Oaza, BRICC-a, ZANTO-a (Karanac) i Dar-mara (Draž).

Trening je dio projekta "Mladi u akciji prevencije ovisnosti", koji financira Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Voditelj treninga bio je dramski pedagog Aleksandar Bančić.

Ponedjeljak, 14. 09. 2009.

Biciklijada "Turizam i zdravlje"

Beli Manastir, Šećeranska ulica
Biciklistička staza u belomanastirskoj Šećeranskoj ulici

Vršitelj dužnosti direktora Turističke zajednice Baranje Nenad Bračun uputio nam je poziv u kome se kaže da će se u petak, 18. IX. 2009. godine, u okviru manifestacije "Jesen u Baranji", održati promotivna vožnja biciklista biciklističkim stazama Grada Belog Manastira pod nazivom "Turizam i zdravlje". Stoga se pozivaju  svi stanovnici Grada Belog Manastira, ali i cijele Baranje, da se pridruže toj biciklijadi, koja će krenuti u 16,30 sati ispred Gradske uprave, Ulica kralja Tomislava 53.

Ponedjeljak, 14. 09. 2009.

"Jesen u Baranji" 2009.

Jesen u Baranji 2008.
Svečani mimohod KUD-ova 2008.
"Jesen u Baranji", kulturno-turistička i gospodarstvena manifestacija u Belom Manastiru, održat će se 18, 19. i 20. IX. 2009. godine.

Petak, 18. IX. 2009.
16,00 sati
– Otvaranje izložbe "Otarci u životu Šokaca od rođenja do smrti"
- Društvo "Hrvatska žena" - Baranja Beli Manastir
- Ogranak Matice hrvatske u Belom Manastiru
- Predvorje Kina Beli Manastir
16,30 sati – Otvaranje izložbe ručnih radova ženskih udruga Grada Belog Manastira: "Društvo Hrvatsko srce – Baranja" Beli Manastir; Mirovna grupa Oaza Beli Manastir; "Mađarska katolička žena" – Baranja Beli Manastir
- Predvorje Turističke zajednice Baranje, Beli Manastir
16,30 sati – "Turizam i zdravlje" – promotivna vožnja biciklista biciklističkim stazama Grada Belog Manastira
- Sudionici – građani Grada Belog Manastira i Baranje

Subota, 12. 09. 2009.

Epilog uništavanja ambrozije

Beli Manastir, Šećeranska ulica
Osušena ambrozija u Šećeranskoj ulici
U utorak, 25. VIII. 2009. godine, u predvečernjim satima, na gradskom zemljištu uz posljednje gradilište s lijeve strane Šećeranske ulice desetak aktivista triju udruga koje imaju sjedište u Društvenom centru (Mirovne grupe Oaza, P.G.D.I.-ja i BRICC-a) čupali su dvometarsku ambroziju u sklopu akcije Grada Belog Manastira na uništavanju tog opasnog alergenog korova.

Nakon petnaestak dana naš je fotoreporter obišao bivši "ambrožnjak" da vidi u kakvom je stanju. Ambrozija, doduše osušena, još uvijek stoji na istom mjestu. Vjerojatno ju treba ukloniti ili spaliti.

Povratak u Beli Manastir
Konačno stigosmo kući

Na "Oazinim" internetskim stranicama opisali smo put "Oazine" ekspedicije u Dramalj te boravak i aktivnosti u Dramlju (o čemu smo objavili 8 članaka, koji se mogu pročitati ovdje: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8). Na kraju nam je preostalo da opišemo i povratak u Baranju te da s još nekoliko fotogalerija pokažemo kako je sve to bilo.
Boravak "Oazinih" aktivistica i korisnica projekta "Pomoć nezaposlenim ženama iznad 37 godina" u baranjskom odmaralištu u Dramlju završio se u petak, 11. IX. 2009. godine, u 9 sati i 15 minuta, kad su autobusom orahovačkog "Ortrana" krenule kući u Baranju.

Vila Baranja u Dramlju
Vila Baranja u Dramlju

Boravak "Oazinih" aktivistica i korisnica projekta "Pomoć nezaposlenim ženama iznad 37 godina" u baranjskom odmaralištu u Dramlju od 1. do 11. IX. 2009. godine zanimljiv je i karakterističan i po tome što su članci o putovanju i boravku u Dramlju te o aktivnostima koje su se tamo događale - zahvaljujući digitalnom fotoaparatu, laptopu, bežičnom internetu i radu voditeljice projekta u Dramlju i administratora u Belom Manastiru – nastajali praktično u toku događanja i odmah završavali na "Oazinim" internetskim stranicama.

Baranjski suveniri
Ana Jeličić priprema izložbu u Vili Baranja

Stigao je i četvrtak, 10. IX. 2009. godine, posljednji dan našeg boravka u Dramlju, u Vili "Baranja", a u okviru "Oazinog" projekta "Pomoć nezaposlenim ženama iznad 37 godina". Valja pokazati šta se sve vrijeme radilo i uradilo na našim kreativnim radionicama za izradu baranjskih suvenira. "Oazine" aktivistice Ana i Stela u rano jutro iskradaju se iz svojih soba i odlaze u trpezariju, gdje ustalim ženama prije doručka žele prirediti iznenađenje – izložbu radova nastalih proteklih dana.

Završna svečanost u Dramlju
Evaluacija projekta za nezaposlene žene

U četvrtak naveče, 10. IX. 2009. godine, posljednjeg dana boravka "Oazine" ekspedicije (6 aktivistica i 20 korisnica) u odmaralištu Vili "Baranja" u Dramlju, "Oazine" aktivistice organizirale su završnu svečanost povodom dodjele potvrda o aktivnom sudjelovanju u projektu "Pomoć nezaposlenim ženama iznad 37 godina", koji je financirala Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva i koji je "Oaza" provela u partnerstvu s Gradom Belim Manastirom. Tom prilikom "Oazine" su aktivistice skuhale svečanu večeru (pohanu ribu i pomfri) – zašto su baš one kuhale večeru možete pročitati ovdje - a nakon večere sve su se žene, svečano obučene, uputile u obližnji restoran "Laterna" na desert, kavu i sokove.

Ponedjeljak, 07. 09. 2009.

Izlet u Vrbnik i svečana večera

Izlet u Vrbnik
Svečana večera u jednoj konobi u Vrbniku

Boravak "Oazine" ekspedicije u Vili "Baranja" u Dramlju od 1. do 10. IX. 2009. godine dio je projekta "Pomoć nezaposlenim ženama iznad 37 godina", koji finacira Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva i koji "Oaza" provodi u partnerstvu s Gradom Belim Manastirom. Kao dio tog boravka planirana je i svečana večera, a kao dan kad će se ona organizirati izabran je ponedjeljak, 7. IX. 2009, jer je za taj dan meteorološka prognoza govorila da će biti sunčan i bez bure. Lijepo vrijeme i mirno more bilo je bitno zato što se voditeljica projekta uspjela dogovoriti s lokalnim poduzetnicima da svečana večera, uz povoljnu cijenu, bude u Vrbniku na otoku Krku.

Nedjelja, 06. 09. 2009.

"Oazu" ništa ne može iznenaditi

Kuhanje u Vili Baranja
Baš je ukusan ručak koji smo same skuhale
Desetodnevni boravak "Oazine" ekspedicije u odmaralištu Vila "Baranja" u Dramlju kraj Crikvenice vrlo je organiziran pa se od početka znalo tko što radi i kad se što radi, o čemu se ponešto moglo pročitati i u prethodnim člancima na ovim stranicama. Za kuhanje je bila zadužena poznata baranjska kuharica Đurđa Blagus, koja je kuhala i svim prethodnim smjenama koje su ove (a i prethodnih godina) boravile u Vili "Baranja". Međutim, 3. IX. 2009. godine, u popodnevnim satima, tragično je preminuo njen muž Đuro pa se ona morala vratiti u Baranju.
Radionica izrade suvenira
Na terasi odmarališta u Dramlju nastaju baranjski suveniri

Već drugog dana boravka u Vili "Baranja" u Dramlju (2. IX. 2009) korisnice projekta "Pomoć nezaposlenim ženama iznad 37 godina", koji finacira Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva i koji "Oaza" provodi u partnerstvu s Gradom Belim Manastirom, održale su prvu radionicu izrade suvenira. Takve se radionice održavaju svakog dana od 8 do 12 sati i to - ako je lijepo vrijeme - na terasi odmarališta, privlačeći svojom neobičnom slikom poglede mnogih radoznalih prolaznika, koji se nerijetko zaustavljaju i probaju odgonetnuti što se to radi i tko to radi. Voditeljica radionice Ana Jeličić na upite prolaznika rado objašnjava o čemu je riječ i pokazuje izrađene predmete i slike.

Srijeda, 02. 09. 2009.

Radni dan u Vili "Baranja"

Oaza u Vili Baranja
Peglanje plahti i jastučnica
Svim putnicama u Dramalj "Oaza" je poklonila putni jastučić, koji olakšava spavanje u autobusu, i žutu majicu s "Oazinim" logotipom. A kako to izgleda kad se "Oazine" aktivistice i korisnice uniformiraju, vidi se na našim fotografijama, posebno na onoj velikoj.
Već prvog radnog dana u Dramlju korisnice su dobile i nova zaduženja. Svaki dan dvije će  korisnice biti dežurne i uz pomoć aktivistica Snježane i Sandre brinut će se da sve štima što se tiče higijene u kupatilima, sanitarnim čvorovima i u kuhinji.
Vila Baranja u Dramlju
Vila Baranja u Dramlju kraj Crikvenice

Gotovo na kraju ovogodišnje turističke sezone, a nakon što su s ljetovanjem završile sve baranjske osnovne škole i članovi Udruge osoba s alergijama i problemima disanja "Alerga" iz Belog Manastira, u baranjsko odmaralište Vila "Baranja" u Dramlju kraj Crikvenice - a na obali Jadranskoga mora, u noći između ponedjeljka i utorka, 31. VIII. odnosno 1. IX. 2009. godine, na desetodnevni boravak uputile su se aktivistice Mirovne grupe Oaza (Ana, Dubravka, Sandra, Snježana, Stela i Vesna) s dvadesetak korisnica projekta "Pomoć nezaposlenim ženama iznad 37 godina".

Utorak, 01. 09. 2009.

Kako je protekao put u Dramalj?

Vila Baranja u Dramlju
Brzo stigosmo u Dramalj
U utorak, 1. IX. 2009. godine, u 1 sat noću, "Oazine" aktivistice i korisnice ukrcale su se ispred Doma zdravlja u Belom Manastiru u autobus tvrtke "Ortran" iz Orahovice i krenule u Vilu "Baranja" u Dramlju kod Crikvenice. Kako je autobus bio velik, a njih (relativno) malo, svaka je putnica zauzela po dva sjedala da bi putovanje bilo udobnije i da bi se moglo malo i odspavati. No takav raspored nije duga potrajao. Neke su putnice spavale, neke su se šetale po autobusu, jedna je zabavljala vozače, četiri su se "skompale" i napravile uvjete za kartanje, pa je "pala" bela, dok je "Oazin" tim debatirao o smještaju u sobe, o dežurstvima i dnevnom redu  boravka u Dramlju, o planu kreativnih radionica itd.
Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok