MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 11. 08. 2023.

O jednom volonteru Luki i o jednoj kartaškoj igri

Volonter Luka igrao je i "Čovječe, ne ljuti se"Volonter Luka igrao je i "Čovječe, ne ljuti se"Marijan, podrijetlom iz Jagodnjaka, korisnik Doma za starije i nemoćne osobe Beli Manastir, posebno se veselio još jednoj "Oazinoj" volonterskoj akciji druženja s korisnicima Doma.

Budući da je sudjelovao i na prošlomjesečnoj, znao je da druženje podrazumijeva priču, ali i igranje raznoraznih društvenih igara.

Marijan je u srijedu, 9.8.2023. godine, kada se održala ovomjesečna volonterska akcija, "Oazinu" ekipu dočekao spreman. Očekujući volontera Luku koji ga je prije mjesec dana naučio igrati salate. Kartašku igru koju je Marijan jedva dočekao ponovno zaigrati.

Ono što je Marijan zaboravio je to da Luka nije iz naših krajeva. Ovaj uskoro osmogodišnjak dolazi iz Zagreba i u mjesecu srpnju, zajedno s bakom Milankom iz Preloga, bio je u posjetu rodbini u Belom Manastiru. Rodbini koja je bila dio već navedene "Oazine" akcije i na koju je povela i Luku i baku Milanku. Misleći da će se Luka dobro zabaviti igrajući društvene igre.

Rodbina je dobro mislila.

Osim što je igrao "Čovječe, ne ljuti se", Luka je neke od korisnika, među kojima je bio i Marijan, naučio igrati salate. Igru koju je njega naučila njegova baka.

Marijan nije stigao ni biti tužan što Luke, na ovoj drugoj volonterskoj akciji, nije bilo jer vidio je volontera Jovana.

Jovan je, naime, prije mjesec dana, također, naučio igrati salate.

Marijan, Mirko i Jovan igraju salateMarijan, Mirko i Jovan igraju salateNjima dvoji priključio se i volonter Mirko, budući korisnik Doma, koji je igru vrlo brzo savladao.

U posljednjoj partiji ekipi se priključio još jedan korisnik Doma, čije ime, nažalost, ne znamo. On je nekoliko partija pratio krajičkom oka dok nije "pohvatao" pravila i onda se tek pridružio. Nije imao sreće pa je odmah prvu partiju izgubio.

Ali bit će prilike za revanš.

Koliko god godina imali, gdje god bili i s kim god se (po)družili, nikad nemojte podcijeniti utisak koji na nekoga možete ostaviti. Luka je pravi primjer toga.

***

Ova volonterska akcija održana je u sklopu projekta "Građanskim angažmanom do boljih volonterskih programa srednjih škola Baranje" kojeg financira Active citizents fund Croatia.

"Oaza" provodi projekt "Građanskim angažmanom do boljih volonterskih programa srednjih škola Baranje" koji je prošao na Pozivu za prijavu malih projekata koji je raspisao Fond za aktivno građanstvo u Hrvatskoj (Active citizents fund Croatia; ACF HR). Partneri na projektu su Udruženje "Baranja" i Gimnazija Beli Manastir, suradnici su Prva i Druga srednja škola Beli Manastir, a voditeljica projekta je Vesna Nedić.

Projekt će trajati od 1.12.2022. do 30.11.2023. godine. Njegova vrijednost je 14.886,67osiguranih kroz financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Tri organizacije provode Program Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj u razdoblju od 2020. do 2024. godine. Upravitelj Fonda je konzorcij u sastavu: Slagalica – Zaklada za razvoj lokalne zajednice iz Osijeka, SOLIDARNA – Zaklada za ljudska prava i solidarnost iz Zagreba, Udruga za razvoj civilnog društva SMART iz Rijeke i CNVOS – Centar za informiranje, suradnju i razvoj nevladinih organizacija iz Ljubljane.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok