MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 11. 06. 2022.

"Kecelja – ukras ili potreba"

Izložbu je posjetila 'Oazina' zaposlenica AnaIzložbu je posjetila 'Oazina' zaposlenica Ana(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U mnoštvu svakodnevnih društvenih događanja, jedna izložba SKUD-a "Jovan Lazić" Beli Manastir, održana 11.6.2022. godine u Srpskom kulturnom centru pod nazivom "Kecelja – ukras ili potreba", privukla je pažnju "Oazine" zaposlenice Ane Jeličić, koja ju je posjetila, iako je i sama taj dan bila zauzeta organizacijom Sajma udruga Baranje 2022. na belomanastirskom Trgu slobode.

Posjetila ju je i nije se pokajala. Naprotiv, bila je ugodno iznenađena viđenim, odnosno izloženim eksponatima iz fundusa narodnih nošnji SKUD-a "Jovan Lazić": starim, raznovrsnim, unikatnim primjercima kecelja / pregača / ferti, kako li ih sve ne zovemo.

Ovu lijepu, hvale vrijednu izložbu otvorila je predsjednica SKUD-a doktorica Svetlana Pešić, koja je ukratko, lijepim riječima, objasnila i prikazala genezu nastanka i korištenja kecelje, jednog praktičnog, statusnog i ukrasnog odjevnog predmeta, čija se uloga tijekom vremena mijenjala. Nakon uvodnih riječi, posjetitelji su imali prilike razgledati i prvenstveno se diviti izložbenim primjercima, koji su plijenili svojom ljepotom, čipkom i bogatim vezom na raznovrsnim materijalima, platnu, tkaninama, plišu i svili.

I tako se još jednom pokazalo da je bogatstvo bakinih škrinja nezaobilazno i neiscrpno vrelo ljepote i tradicije koju je zaista šteta ne pokazati, a još više ne vidjeti.

I zato, ne propustite ni jednu izložbu jer svaka ima lijepu poruku, pogotovo ako je u tako lijepom prostoru i ugodnom društvu kao ova.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok