MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Utorak, 13. 04. 2021.

Webinar "COVID-19 kao katalizator promjena u planiranju održivog prometa"

Webinar i panel-raspravaWebinar i panel-raspravaU utorak, 13. IV. 2021. godine, od 10 do 13 sati održani su webinar i panel-rasprava na temu "COVID-19 kao katalizator promjena u planiranju održivog prometa".

Webinar i panel-rasprava održani su na hrvatskom i engleskom jeziku preko platforme Zoom te je bilo, kako je rečeno na početku, 165 sudionika.

Webinar je bio namijenjen prometnim stručnjacima, predstavnicima lokalne samouprave, organizacijama civilnog društva, znanstvenoj zajednici, studentima te svim ostalim zainteresiranim dionicima koji rade u području prometa i održive mobilnosti. Na webinaru se moglo čuti na koji su način europski gradovi reagirali na COVID-19 i ubrzali promjene u planiranju prometa u smjeru održivosti, koji su najbolji primjeri mjera te kako je pandemija ubrzala tranziciju prema održivom prometu.

Kako piše u pozivu za webinar "mnogi su gradovi tijekom pandemije započeli širiti postojeću infrastrukturu za biciklistički promet i/ili pješačenje, prvo kao privremena rješenja, da bi ih postepeno, gdje god je to bilo moguće, pretvorili u trajna. Europski su gradovi i nacionalne vlade izdvojili više od 800 milijuna eura za aktivnu mobilnost i najavili preko 1.200 km biciklističke infrastrukture od početka faze oporavka od koronavirusa. Uz mnogo loših stvari koje je donijela 2020., mjere uvedene tijekom aktualne zdravstvene krize, svakako daju nadu u bolje sutra."

Moderator i predavačiModerator i predavačiPredavači webinara bili su:

  • Ivan Cvitković s koprivničkog Sveučilišta Sjever, koji se osvrnuo na promet u doba pandemije, fokusirajući se na pregled mjera na razini EU.
  • Tadej Brezina s Instituta za promet Tehničkog sveučilišta u Beču, koji je predstavio istraživanje pod nazivom "Učinak pandemije COVID-19 na putovanje na posao iz perspektive više zemalja". Međunarodno online-istraživanje o promjenama u svakodnevnoj mobilnosti tijekom izbijanja krize COVID-19 provedeno je prošle godine na 21 jeziku. Istraživanjem je prikupljeno više od 11.000 odgovora iz više od 100 zemalja.
  • Morgane Juliat iz njemačke tvrtke za istraživanje i savjetovanje "Rupprecht Consult", koja je predstavila Smjernice SUMP 2.0 i tematski vodič "COVID-19 SUMP practitioners’ briefing", koji je pripremljen kako bi pomogao gradovima i regijama, dajući prioritet dugoročnim ciljevima i ambicijama za održivom urbanom mobilnošću, kako se kriza nastavlja.
  • Aleksander Buczynski iz Europske biciklističke federacije, koji je predstavio nove mjere razvoja biciklističke infrastrukture kao odgovor na COVID-19 – od privremenih do trajnih rješenja.
  • András Ekés iz tvrtke za planiranje mobilnosti "Mobilissimus", koja je ujedno i tajništvo mreže CIVINET Mađarska, koji je predstavio uvedene mjere tokom krize COVID-19 u mađarskim gradovima.

U drugom dijelu događanja održana je panel-rasprava, u kojoj su sudjelovali predstavnici akademske zajednice i lokalne samouprave iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Austrije: Marko Slavulj (Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu), Aljaž Plevnik (Urbanistični inštitut Republike Slovenije), Jelena Nikolić (Grad Kruševac, Srbija) i Tadej Brezina (Institut za promet Tehničkog sveučilišta u Beču).

Detaljno o svim predavanjima i panel-raspravi može se pročitati na sljedećoj poveznici.

Vesna Nedić pratila je događanje od kućeVesna Nedić pratila je događanje od kućeModerator webinara i panel-rasprave bio je Marko Stančec iz ODRAZ-a. Ispred "Oaze" sudjelovala je projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Webinar je organizirao "ODRAZ – Održivi razvoj zajednice", kao Tajništvo mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE, i Platforma za međunarodnu građansku solidarnost CROSOL u okviru projekta"Prema otvorenoj, pravednoj i održivoj Europi u svijetu – Projekt predsjedanja EU 2019.-2021.“ Projekt financira Europska Unija, a provode ga finska nevladina platforma za razvoj Fingo, rumunjska platforma FOND, hrvatska platforma CROSOL i CONCORD, Europska konfederacija nevladinih organizacija za pomoć i razvoj.

(Opširnije: odraz.hr, 15. IV. 2021)

Na webinaru moglo se upoznati s primjerima iz prakse...Na webinaru moglo se upoznati s primjerima iz prakse......i s drugim zanimljivim informacijama vezanima za temu....i s drugim zanimljivim informacijama vezanima za temu.

Pročitano 157 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok