MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 06. 11. 2020.

Ulica i spomenik romskom jeziku

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

(Fotoalbum BaranjaMedije može se vidjeti ovdje)

Povodom Svjetskog dana romskog jezika (5. studenoga), u centru Belog Manastira dotad bezimeni prolaz između ulica Alojzija Stepinca i Petefi Šandora prozvan je Ulicom 5. studenoga, a na njezinom početku u petak, 6. XI. 2020. godina, otkrivena je skulptura posvećena romskom jeziku i kulturi, čiji je autor akademski kipar Saša Sermek iz Grabovca. Stiliziranu skulpturu kotača i pera otkrili su saborski zastupnik Veljko Kajtazi, predsjednica Saveza Roma Suzana Krčmar, belomanastirski gradonačelnik Tomislav Rob i Alen Tahiri, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH, uz okupljene baranjske Rome koji su došli na svečanost.

Time je Beli Manastir postao jedan od pet hrvatskih gradova koji imaju ulicu ili park posvećene Svjetskom danu romskoga jezika. Kotač i pero, prema Kajtazijevim riječima, simboliziraju želju za očuvanjem romskog jezika, kojim danas govore 22 milijuna ljudi u svijetu, a pero je simbol želje cijele romske zajednice za obrazovanjem. Inače, Romi u Osječko-baranjskoj županiji govore starorumunjskim jezikom, koji nije jedinstveni jezik većine Roma, a čine se veliki napori da se romski jezik standardizira.

(Izvor i foto: Rajko Cicak, BaranjaMedija)

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok