MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 21. 03. 2020.

Svjetski dan osoba s Downovim sindromom

Podrška osobama s 'daunom'Podrška osobama s 'daunom'

Organizacija Down Syndrome International (DSI) službeno je odredila 21. ožujak (mart) kao Svjetski dan osoba s Downovim sindromom (WDSD). Navedeni datum izabran je kako bi označio jedinstvenost tog sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. kromosoma.

Taj svjetski dan prvi put je obilježen u Singapuru 2006. godine, a mnoge organizacije širom svijeta kasnije su se pridružile obilježavanju kroz razne događaje i aktivnosti, tako da se današnji datum obilježava u cijelom svijetu.

Downov (čitaj: Daunov) sindrom genetski je poremećaj koji je uzrokovan prisutnošću jednog kromosoma viška. Nastaje u trenutku začeća, nije ga moguće izmijeniti, niti liječiti.

Obilježavanjem Svjetskog dana osoba s Downovim sindromom želi se upoznati svijet s tim poremećajem i pri tome potaknuti ljude za veće poštivanje prava osoba s tim sindromom. Većim razumijevanjem i poboljšanjem njihovog položaja u društvu može se poboljšati kvaliteta njihovog života.

Simbol Svjetskog dana osoba s Downovim sindromom su šarene čarape jer ih osobe s tim sindromom ne mogu upariti. Nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi takvih osoba kako bi se što bolje integrirale u naše društvo.

 (Opširnije:znanostblog.com;
foto: FB-profil Radmile Muždeka iz Darde)

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok