MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Nedjelja, 09. 02. 2020.

Poziv na "Male vezilje" u Etnološkom centru

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

Pozivaju se zainteresirani na program "Male vezilje", koji će se održati 13. II. 2020. godine, s početkom u 14:00 sati, u Etnološkom centru baranjske baštine (Kralja Tomislava 70, Beli Manastir).

Program se održava u suradnji s Osnovnom školom Draž, gdje se intenzivno provode radionice na kojima djeca uče vesti tradicionalne baranjske vezove.

U Etnološkom centru prikazat će se samo mali dio onoga što rade mali Dražani, kako običaji i tradicija baranjskih Šokaca ne bi pali u zaborav.

Vrlo je teško, u današnje doba kad su djeca zaokupljena modernim tehnologijama, potaknuti ih da uzmu iglu i konac te počnu vesti motive koje još mogu vidjeti samo na starim narodnim nošnjama. Na ovoj raritetnoj radionici djeca, uz različite tipove veza i imena motiva, njeguju i druge oblike narodnoga blaga (stare priče, brojalice, brzalice i slično).

U Baranji je i vrijeme Poklada, dana pred Pepelnicu, čistu srijedu. Poklade se u Baranji nazivaju još i fašange. A kako su se nekad oblačile prave, iskonske baranjske male Buše (Bušice), moći će se vidjeti i doživjeti upravo u Etnološkom centru.

Cilj programa je uprizoriti baranjske običaje te zadržati dio baranjske tradicije i zaustaviti njeno odumiranje. Na taj način se kod djece potiče svijest o očuvanju i ljubav prema bogatoj baranjskoj tradiciji i baštini jer – na mladima svijet ostaje.

Jedinstveni ambijent Etnološkog centra baranjske baštine i prikaz starih običaja više je nego dobar razlog da se i turisti zapute u Baranju. Etnološki centar im garantira neponovljiv doživljaj, prekrasan ambijent, dobru atmosferu i iskonsku Baranju u doba Poklada.

(Izvor: FB-stranica Etnološkog centra)

Pročitano 345 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok