MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Četvrtak, 09. 05. 2019.

U Baranji obilježen Dan pobjede

Kliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatuKliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatu

(Fotoalbumi: Partizansko groblje, Beli Manastir, Batina, Batina-akademija)

U četvrtak, 9. V. 2019. godine, po tmurnom, hladnom i kišovitom vremenu, u Baranji je obilježena 74. godišnjica pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu u organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista (UABA) Beli Manastir i protokola Osječko-baranjske županije. Tom prilikom položeni su vijenci na antifašističke spomenike u Dardi, na Partizanskom groblju u Belom Manastiru te na Trgu slobode u Belom Manastiru i na Spomenik "Pobjeda" u Batini.

Na Partizanskom groblju okupljenima se obratio Nikola Opačić, predsjednik UABA Beli Manastir, a na belomanastirskom Trgu slobode također Nikola Opačić i ambasador Rusije Anvar Azimov. Centralna proslava bila je u Batini, gdje su – uz hrvatske državne delegacije, delegaciju SABA RH i druge delegacije iz Hrvatske – vijence položili ambasadori Rusije Anvar Azimov, Kazahstana Toležan Barlibajev, Azerbajdžana Fahradin Gurbanov te delegacija Ambasade Srbije.

Na svečanoj akademiji u Spomen-domu Batinske bitke govorili su zamjenik župana Osječko-baranjske županije Radomir Čvarković, izaslanik predsjednika SABA RH Lazo Đokić, bivši predsjednik RH Stjepan Mesić te ambasadori Azimov, Barlibajev i Gurbanov.

Akademija je završila prigodnim kulturno-umjetničkim programom, koji su zajednički pripremile Udruga ruskog govornog područja u Međimurju "Kalinka" iz Čakovca, Asocijacija mladeži ruskih sunarodnjaka u RH iz Zagreba i Baranjsko-rusko društvo prijateljstva. Potom je Zagrebački komorni orkestar izveo kraći koncert, koji se sastojao od "Elegije" P. I. Čajkovskog, "Koncerta za violinu i gudače" Đ. Tartinija, "Serenade za gudače" E. Elgara i "Simfonije u D-duru za gudače" L. Sorkočevića. Uveče je u Kneževim Vinogradima održana i "Večer ruske poezije i glazbe" u organizaciji Baranjsko-ruskog društva prijateljstva, na kojoj je bio i ruski ambasador Azimov.

Napomena: Djelomično skraćena verzija ovog članka – dopunjena izjavom jednog od govornika u Batini – objavljena je na web-portalu "Novosti" (16. V. 2019; vidjeti OVDJE) i u štampanom izdanju "Novostima" broj 1013 (17. V. 2019). Pri skraćivanju ispuštena su imena i zemlje ambasadora Barlibajeva i Gurbanova.

(Srodni članci: Radio-Baranja,
"Glas Slavonije", BaranjaMedija)

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok