MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Četvrtak, 04. 04. 2019.

Nacionalna konferencija o volonterstvu u Zagrebu

'Pozitivna struja volonterstva''Pozitivna struja volonterstva'U četvrtak, 4. IV. 2019. godine, u Zagrebu, u Hotelu Dubrovnik Hrvatski centar za razvoj volonterstva organizirao je Nacionalnu konferenciju o volonterstvu "Pozitivna struja volonterstva", koja je ponudila priče uspješnih primjera razvoja volonterstva, panel i radionice stručnjaka iz različitih područja volontiranja te uspostavljanje kontakata i razmjenu iskustava s organizatorima volonterskih programa i volonterskim centrima.

Kao predstavnik "Oazinog" volonterskog centra, lokalnog volonterskog centra iz Belog Manastira, konferenciji je prisustvovao Neno Radić.

Svoja iskustva i znanja na konferenciji ponudili su stručnjaci iz Danske, Belgije, Njemačke, Irske, Slovenije i Hrvatske. Konferencija je bila namijenjena svim organizatorima volontiranja i volonterskim centrima, kao i ostalim relevantnim dionicima i donositeljima odluka u području razvoja volonterstva. Po riječima organizatora, konferenciji je prisustvovalo preko 130 ljudi.

Konferenciju su otvorile Nives Ivelja, predsjednica Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva i članica Izvršnog odbora Hrvatskog centra za razvoj volonterstva (HCRV), Andrea Krznar, predstavnica Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Gabriella Civico, direktorica Europskog volonterskog centra, Slađana Novota, članica Izvršnog odbora HCRV-a i Božena Lukač iz Agencije za mobilnost i programe EU. Voditeljica konferencije bila je Lejla Šehić Relić, predsjednica Izvršnog odbora HCRV-a. Ukratko su predstavile svaka svoje područje djelovanja, izazove s kojima se suočavaju te rekapitulaciju prošle, 2018. godine. Pa je tako Andrea Krznar iz MZDOMSP-a istaknula da je u 2018. bilo 30% više volontera nego 2017. godine, 63.000 volontera, 1500 organizatora volontiranja i više od 3 milijuna volonterskih sati.

U posljednjih nekoliko godina značajno je porastao interes za volontiranje i to u svim društvenim područjima, a time i očekivanja od onih koji ovo područje uređuju i razvijaju.

Razvoj volonterstva tema je koja obuhvaća široko društveno područje i ima velike potencijale utjecaja na ukupni društveni razvoj, ali i zahtijeva strateški pristup i kontinuirane inovacije.

Nakon uvodnih prezentacija uslijedio je zanimljiv panel o utjecaju volontiranja na društveni razvoj. Gosti panela su predstavnici europskih mreža i nacionalnih organizacija koji se bave razvojem volonterstva, a koji su podijelili svoja iskustva, trendove i postojeće prakse u europskim zemljama: Tjaša Arko, Slovenska filantropija, Casper Bo Danø i Dannie Larsen, Frivilligcentre og Selvhjælp Danmark – FriSe, Stuart Garland, Volunteer Ireland, Gabriella Civico, European Volunteer Centre – CEV.

Učesnici konferencije u ZagrebuUčesnici konferencije u ZagrebuNakon stanke za ručak održane su paralelno tri radionice.

  • Zakon o volonterstvu – koliko pomaže afirmaciji volonterstva i radu s volonterima uopće. Ova radionica je bila dijalog o prednostima i nedostacima primjene ZOV-a u odnosu na afirmaciju volonterstva i kvalitetan rad s volonterima.
  • Kvalitetnim volonterskim programima do snažnijeg utjecaja u zajednici. Sudionici su imali priliku upoznati primjere različitih alata koji im mogu olakšati proces mjerenja utjecaja volonterskih programa koje provode.
  • Volonterstvo: kontinuirani rast i razvoj, primjeri dobre prakse iz Europe. Na radionici su se čuli neki od primjera dobre prakse u raznim područjima (participativan pristup u kreiranju javnih politika za volonterstvo, doprinos volonterstva društvenoj inkluziji i integraciji i promocija volonterstva kroz nacionalne kampanje i sl.). Sa stručnjacima iz Danske, Belgije, Irske i Slovenije otvoren je prostor za razmjenu iskustava, stvaranje sektorskog (međunarodnog) dijaloga i rad na idejama za prijenos europskih praksi u Hrvatsku.
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok