MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Srijeda, 13. 03. 2019.

"Oazine" kreativne radionice u OŠ Popovac

Učenici iz Hrvatske, Norveške, Rumunjske i Turske na istoj radioniciUčenici iz Hrvatske, Norveške, Rumunjske i Turske na istoj radionici(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U srijedu, 13. III. 2019. godine, u prijepodnevnim satima, u Osnovnoj školi Popovac odvijale su se različite aktivnosti projekta "Kids Against Plastic Pollution" ("Djeca protiv plastičnog onečišćenja") iz programa Erasmus+. Projekt provodi popovačka škola s još četiri osnovne škole: dvije iz Norveške (Bergen, Odda) i po jednom iz Rumunjske (Tulcea) i Turske (Manavgat) – (opširnije o projektu OVDJE).

Učenici iz četiri zemlje tog su se dana družili na različite načine: testirali su vodu iz rijeke Karašice, imali modnu reviju te različita sportska takmičenja i kreativne radionice. Za sljedeći dan (14. III. 2019) planirano je organiziranje prosvjeda na Trgu Ante Starčevića u Osijeku protiv upotrebe plastičnih vrećica i jednokratne plastike (pogledajte izvještaj HRT-a ovdje), a jedna od aktivnosti bit će i put u Zagreb, gdje će im članovi Greenpeacea održati predavanje.

U događanju je, na poziv ravnateljice škole Jadranke Sabljak, učestvovala i "Oazina" kreativka Jelena Opačić-Matijević, čiji je zadatak bio vođenje kreativne radionice uz nastavnicu Dinu Lukić. Održane su dvije takve radionice, jer su učenici iz četiri zemlje bili podijeljeni u dvije grupe, na kojima su oslikavali platnene torbe. Voditeljice su im pokazale tri načina oslikavanja i dale mogućnost izbora na koji će način najjednostavnije oslikati svoju torbu. Radionice su se odvijale uz smijeh i šalu i često vrlo veselo sporazumijevanje na engleskom jeziku.

Učenici koji su u Popovac stigli sa sjevera i istoka Evrope i iz Male Azije bili su smješteni po kućama svojih domaćina, popovačkih učenika, koji će u devetom mjesecu ove godine putovati na slično druženje u Rumunjsku.

Spomenuti projekt financiran je sredstvima Agencije za mobilnost i programe Europske Unije, a provodi se od 1. IX. 2018. do 31. VIII. 2020. godine. Svrha je tog projekta edukacija, informiranje i podizanje svijesti o potrebi recikliranja plastičnog otpada, prenamjene i ponovne upotrebe. Od 11. do 17. III. 2019. godine održavala se prva mobilnost iz spomenutog projekta, u kojoj su 24 učenika i osam učitelja iz Norveške, Turske i Rumunjske gostovali u školi u Popovcu.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok