MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Srijeda, 20. 02. 2019.

Poziv na Festival bioraznolikosti u Osijeku

Osijek, Trg Lava Mirskog 1, GČ Gornji gradOsijek, Trg Lava Mirskog 1, GČ Gornji gradU subotu, 23. II. 2019. godine, na Trgu Lava Mirskog 1 u Osijeku, od 9:30 do 13 sati, održat će se Festival bioraznolikosti u organizaciji tri udruge: Osječki permakulturni aktivisti (skraćeno: Ospera), Zelena mreža aktivističkih grupa (Z.M.A.G.), Udruga PLANTaža (nema kratice) te Inicijative "Volim rajčicu".  

Raspored Festivala bioraznolikosti:

09:30-10:00 – udruga Z.M.A.G. – Predstavljanje projekta "Društvena banka sjemena".

  • Klimatske promjene, ekološke katastrofe, nestanak malih proizvođača hrane i razne bolesti predstavljaju najveću prijetnju proizvodnji hrane. Promocija i proizvodnja različitih sorti sjemena jedan su od najvažnijih načina za poboljšanje bioraznolikosti koja će ultimativno utjecati na proizvodnju zdrave hrane.
  • Banke sjemena – lokalno upravljane i kontrolirane, neformalne institucije, čiji je cilj očuvanje, revitalizacija, jačanje i poboljšanje lokalnog sjemenskog sustava s naglaskom na lokalne tradicijske sorte – postoje diljem svijeta već 38 godina (od 1980. godine). Nažalost, Hrvatska nema takav tip organiziranog sustava očuvanja i proizvodnje sjemena.
  • Cilj ovog projekta je stvaranje Društvene banke sjemena u vlasništvu svojih članova, koja će biti otvorena za javnost, za proizvođače hrane, male poljoprivrednike, vrtlare i potrošače, a čije će glavne aktivnosti biti usmjerene na očuvanje i uzgoj lokalnih tradicijskih sorti sjemena, koje će se razmožavati, dijeliti i prenositi budućim generacijama te educiranje, podizanje svijesti, dijeljenje znanja o važnosti očuvanja lokalnih i tradicijskih sorti i obnavljanje izgubljenih sorti.

10:00-14:00 – Udruga PLANTaža – Radionica izrade terarija.

  • Od staklenih boca i bočica mogu se izraditi predivni terariji, mikrosvjetovi u zatvorenom. Pri izradi je potrebno malo mašte i strpljenja te prirodni materijali poput zemlje, kamenčića, mahovine i slično. Maksimalan broj polaznika radionice je 20 osoba.

10:00-14:00 – Inicijativa "Volim rajčice" – Podjela sjemena.

  • Želite jesti one dobre stare sorte rajčica, dok su još imale okusa, ili superukusne sorte za koje niste ni imali pojma da postoje?! Onda se prijavite za sjeme starih i egzotičnih sorti rajčice i preuzmite ih na Festivalu.

10:00-14:00 – Razmjena sjemena i iskustva vrtlara, eko-OPG-ova i udruga.

  • Inicijativa je pokrenuta s ciljem očuvanja starih i autohtonih sorti te očuvanja bioraznolikosti, a zamišljena je na principu vraćanja dijela sjemena kako bi mreža proizvođača hrane mogla rasti iz godine u godinu. Ukoliko već imate vlastito sjeme koje biste željeli proširiti, stol za izlaganje možete rezervirati kod organizatora.

(Izvor: Facebook)

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok