MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 19. 04. 2013.

"Oaza" u "Zelenoj čistki"

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

'Oazina' ekipa: Neno, Anica, Donka, Elvira i Jovan'Oazina' ekipa: Neno, Anica, Donka, Elvira i JovanEkološka akcija "Zelena čistka" održana je u Belom Manastiru u petak prijepodne, 19. IV. 2013. godine. Kako je to bio radni dan, u akciju su se iz Mirovne grupe Oaza mogle uključiti samo tri gerontodomaćice, web-dizajner na stručnom osposobljavanju i suradnik za odnose s javnošću. Ostali "Oazini" zaposlenici izvršavali su svoje svakodnevne poslove ili ispunjavali ranije preuzete obaveze.

"Oazina" ekipa u sastavu Neno, Anica, Donka, Elvira i Jovan okupila se pred Društvenim centrom već u devet sati i odmah se, "naoružana" alatom koji joj kasnije neće trebati, zaputila na zadanu lokaciju: belomanastirski podvožnjak poznatiji pod imenom Tunel.

Tu ih je već čekao predstavnik Grada Belog Manastira, službeni novinar te vozač "Cestinga". Nakon što su dobili "zadatak" da pokupe smeće od Tunela pa uz prugu sve do "Jugošpeda" i izlaza iz Belog Manastira prema Osijeku, službene osobe su se razišle, a "Oazina" ekipa ostala je usamljena na vrelom suncu sve do 13 sati, kad su završili svoju "misiju" i vratili se u Društveni centar, nadajući se da će netko kasnije odvesti vreće sa smećem.

U međuvremenu pokupili su sve smeće na zadanom potezu od Tunela do izlaza pruge iz Belog Manastira te od "Jugošpeda" kroz Ulicu Julija Benešića, pored carine, kroz Titov park i pored "Adice" pa sve do željezničke stanice. Pritom su napunili dvanaest vreća smeća, a kako ih više nisu imali, ostalo smeće skupljali su na postojeće deponije kod "Jugošpeda" i nekadašnjeg "Šipada" ili u kante za smeće u parku.

Podrška jedino od željezničaraPodrška jedino od željezničaraTokom višesatne akcije, "Oazinoj" ekipi podršku (moralnu, osvježavajuću, a i u čišćenju) dali su samo – željezničari, što je i razumljivo jer se većim dijelom čistio baš željeznički teritorij. Osim toga, i od nadređenih željezničkih struktura došla je naredba da se uredi prostor oko kolodvora, ali ne i objašnjenje zašto se to traži, pa je "Oazina" "misija" došla kao – kec na jedanaest.

Željeznički ulaz u Beli Manastir iz smjera OsijekaŽeljeznički ulaz u Beli Manastir iz smjera Osijeka"Oazini" volonteri stekli su utisak da ih građani doživljavaju kao "javne radove" te da im ne pada na pamet da im se pridruže, čak ni stanovnici ulice ispred čijih su kuća skupljali smeće. Zato od ovogodišnje "Zelene čistke" neće biti neke velike koristi. Neko smeće je, istina, uklonjeno, ali pozitivnog utjecaja na građane da smeće ne bacaju neće biti. Uostalom, na istom mjestu skupljano je smeće i u prošlogodišnjoj "Zelenoj čistki" pa ga je opet bilo puno. A bez takvog pozitivnog utjecaja, ovakve akcije nemaju puni smisao. Onda je možda bolje držati se uobičajenih "uzusa": građani bacaju, a "javni radovi" ili koncesionari čiste i tako – u beskrajon.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok