MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Ponedjeljak, 19. 11. 2012.

Retrospektivna izložba Borivoja Dovnikovića

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Veljko Krulčić, Bordo, Dubravka Pađen-FarkašVeljko Krulčić, Bordo, Dubravka Pađen-FarkašBorivoj Dovniković Bordo, svjetski poznati autor crtanih filmova, ilustrator, karikaturist, stripaš i grafički dizajner, rođen je u Osijeku 12. XII. 1930. godine, i to u Donjem gradu, u kući prekoputa danas propale Kožare. Nakon prerane majčine smrti selio se od tetke do tetke, tako da je osnovnu školu pohađao u Osijeku, Dalju i Čepinu. Već u dječačkom dobu počeo je crtati i to toliko da je na srednjem prstu dobio - žulj. Maturirao je poslije Drugog svjetskog rata u Osijeku te odmah otišao u Zagreb, da bi uskoro započeo rad na crtanom filmu. A zanimalo ga je sve u vezi s crtanjem: i strip, i karikatura, i ilustracija, i film, i grafički dizajn.

Bordo i danas živi u Zagrebu, a u svoj rodni Osijek dolazi kad god ga netko pozove, obično na kakvu stripašku manifestaciju. Ipak, sve do novembra 2012. godine u Osijeku nije imao samostalnu izložbu svojih radova. Sad se i to promijenilo.

Izložba stripa
Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek (GISKO) i zagrebačka Udruga za popularizaciju hrvatskog stripa "Art 9", u izložbenom holu GISKO-a, u ponedjeljak uveče (19. XI. 2012) i u prisustvu autora, otvorili su izložbu stripa "Bordo: Osijek, jesen '45. : retrospektiva strip-stvaralaštva Borivoja Dovnikovića", na kojoj su neki njegovi radovi prvi put izloženi. Iste večeri, u prepunoj Studijskoj čitaonici, predstavljen je i njegov strip "Susreti treće vrste", ukoričen u knjigu.

Svjetlana Mokriš, Bordo, Veljko KrulčićSvjetlana Mokriš, Bordo, Veljko KrulčićIzložbu su otvorili ravnateljica GISKO-a Dubravka Pađen-Farkaš, sam Bordo te kustos izložbe, zagrebački novinar i publicist Veljko Krulčić, a na promociji su govorili dr. Svjetlana Mokriš, voditeljica Posudbenog odjela GISKO-a, Bordo i Veljko Krulčić. Izložba će biti otvorena do 1. decembra, a na njoj će posjetioci moći vidjeti Bordine strip-radove nastale u razdoblju od njegovog osnovnoškolskog i srednjoškolskog do zrelog doba, npr. stripove "Vitez Škilja" (1944), "Čiča Toša" iz osječkog tjednika "Magnet" (1945), a iste je godine nastao i strip objavljivan u osječkom dnevnom listu "Glas Slavonije" pod nazivom "Udarnik Ratko".

Nakon toga nastali su, između ostalih, stripovi "Izgubljeni svijet" (1951) i "Blesan i tupan" (1976), dok je strip "Susreti treće vrste", koji je promoviran u Osijeku, izlazio 1983. i 1984. godine u zagrebačkom kulturnjačkom dvotjedniku "Oko". U tom stripu Bordo je komentirao tada aktuelne događaje. Inače, Borivoj Dovniković je objavljivao stripove i u "Vjesniku", "Plavom vjesniku", "Enigmatskim novinama" te u drugim izdanjima.

Promocija knjige
Promocija stripa "Susreti treće vrste" i uopće Bordinog strip-stvaralaštva održana je pred osamdesetak zainteresiranih posjetilaca, uglavnom iz Osnovne škole Vijenac i Škole primijenjene umjetnosti i dizajna. Prisutni su mogli vidjeti dio dokumentarnog filma o Borivoju Dovnikoviću, čije je snimanje u toku, eksperimentalni spoja stripa i filma pod nazivom "Uzbudljiva ljubavna priča" te nekad čuveni reklamni film "Svako jutro jedno jaje". Bordo je svojom vitalnošću pokazao da je i dalje u kreativnoj snazi i da ga želja za crtanjem nije napustila pa je najavio mogućnost objavljivanja "Susreta četvrte vrste", u kojima bi se osvrnuo na zbivanja u suvremenoj Hrvatskoj. Čitaoci tjednika "Novosti" već imaju prilike u svakom broju uživati u njegovim aktuelnim karikaturama pod naslovom "Bordoline".

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok