MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Nedjelja, 18. 11. 2012.

25 stranih studenata studira na osječkom Sveučilištu

Strani studenti u OsijekuStrani studenti u OsijekuOvo je već druga akademska godina u kojoj studenti diljem Europe imaju mogućnost doći na studij na Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u sklopu Erasmus-programa mobilnosti. Prošle godine bilo ih je 12, po šest u svakom semestru, a ove godine taj se broj prilično povećao. Trenutno na osječkom Sveučilištu, u ovom zimskom semestru, studira čak 25 erasmus-studenata, što je veliki napredak za slavonsku metropolu.

Dio studenata smješten je u novom osječkom studentskom domu, dok su preostali smješteni u privatnom smještaju, koji je nekima "bogu iz nogu" od matičnog fakulteta. Ekonomski, Elektrotehnički, Filozofski, Medicinski, Poljoprivredni, Pravni, Prehrambeno-tehnološki fakultet i Odjel za kulturologiju domaćini su tim studentima.

Najviše studenata iz Poljske
Ovogodišnji strani studenti dolaze iz susjedne Mađarske, jedna djevojka je iz Grčke, trojica momaka su iz Španjolske, a najveći broj dolazi iz Poljske, što ni malo ne čudi jer ih je i prošle godine bilo najviše iz te zemlje. Poljacima je Osijek zanimljiva destinacija zato što većina njih studira kroatistiku ili balkanske studije, koji obuhvaćaju srpski, makedonski i albanski jezik, pa je upravo ovo prostor na kojem mogu unaprijediti znanje jezikā koje uče.

Svečani doček erasmus-studenata u OsijekuSvečani doček erasmus-studenata u Osijeku

Nakon dolaska studenata, organiziran im je službeni dan dobrodošlice, na kojem ih je erasmus-delegacija osječkog Sveučilišta pozdravila, zahvalila im se što su izabrali baš Osijek kao svoju erasmus-destinaciju te ih pobliže upoznala s gradom i samim Sveučilištem. Svaki student dobio je svog tutora (badija ili badicu), tj. jednog domaćeg studenta ili studenticu, čiji je zadatak da erasmus-studentima boravak učini što ugodnijim, pomažući im oko smještaja, papirologije i svega drugoga.

Bez iksice nikuda
Erasmus-studenti imaju sva prava kao i domaći studenti, tako da su i oni postali ponosni vlasnici iksice, koja je za njih pravo – čudo od kartice. Nitko od njih nije navikao na jeftinu prehranu koju uživaju naši studenti, tako da su s nevjericom gledali račun iz studentskog restorana "Gaudeamus", koji je iznosio oko 7 kuna za kompletan ručak. Bartosz iz Poljske, koji studira kroatistiku, za vrijeme ručka cijelo je vrijeme ponavljao da ne može vjerovati da jede u restoranu za 7 kuna.

Neljubazna javna služba
Neki od erasmus-studenata u Osijek su došli jer su baš tako odlučili, a neki zato što nisu mogli otići ni na jednu drugu destinaciju, ali su za manje od mjesec dana koliko su u Osijeku postali zadovoljni i gradom i matičnim fakultetima na koje su došli. Osijek im je na odličnom geografskom položaju pa mogu putovati po Balkanu. Jedino na što se moraju priviknuti je to, kako kaže Bartosz, da je u Hrvatskoj sve osim hrane puno skuplje nego u Poljskoj te da nemamo baš ljubaznu javnu službu: "Išao sam napraviti butru (mjesečnu kartu) kako bih se mogao voziti tramvajem, a žena na šalteru je bila jako neljubazna. Kako ona može biti neljubazna prema meni, a ja joj još plaćam?" Dragi erasmus-studenti, pričekajte da odete u matične studentske službe na fakultetima pa da vidite onda što je neljubaznost.

Sonja Nedić

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok