MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Ponedjeljak, 31. 01. 2011.

Rad "Oazinih" gerontodomaćica u siječnju 2011.

Gerontodomaćica Gordana Jovanović
Nakon obavljenog posla dobro je popiti kavicu

"Oazine" gerontodomaćice Marta Lindeman i Gordana Jovanović i u prvom mjesecu ove, 2011. godine nastavile se obilaziti stare osobe u Belom Manastiru, Branjinom Vrhu i Šećerani (20 žena i 5 muškaraca). Ukupan broj posjeta u tom mjesecu iznosio je 163. Pored toga gerontodomaćice su još nekoliko puta dolazile u obilazak, ali su korisnici bili u očnoj klinici radi manjih operativnih zahvata na očima, a jedna je korisnica zbog teške povrede uslijed pada operirana i bit će duže vrijeme na liječenju, pa je sredinom mjeseca u program obilaženja uključena još jedna stara osoba.

Po vrsti posla ukupno je odrađeno: 43 puta spremanje u stanu, 36 puta nabavljanje namirnica, 11 puta pripremanje jednostavnijih jela, 17 puta pranje suđa, 7 puta pranje i prostiranje rublja, 6 puta uređivanje dvorišta, 4 puta briga oko osobne higijene. Radi hladnih zimskih dana u dva slučaja gerontodomaćice su korisnicima projekta uspjele nabaviti toplu odjeću ili obuću u kojoj su oskudijevali, jednom su nabavljale ogrjev i u jednom slučaju prepravljale odjeću. Korisnicima je u 5 slučajeva trebalo plaćati razne kućne račune, a bilo je i bolesnih pa se išlo u ambulantu 7 puta. Kućnu dokumentaciju trebalo je sređivati 8 puta, a sređivanje ili ispitivanje mogućnosti za ostvarenje raznih socijalnih ili zdravstvenih prava trebalo je odraditi 6 puta.

Pored zadovoljavanja tih najosnovnijih potreba, trebalo je odraditi i razne druge poslove: loženje i unošenje drva, čišćenje snijega, donos vode u stan sa česme, nabavka plina, namještanje kanala na televiziji kako bi starim osobama bio dostupan TV-program (što je posebno važno osobama koje su depresivne zbog porodičnog stanja)... Potom skupljanje suhog rublja, odlaganje posteljine u ormare, prosijavanje brašna za lijevano tijesto, čišćenje oraha, mjerenje tlaka, taksiranje, previjanje prsta. pomoć kod ustajanja i oblačenja, a bilo je i čestitki za slavu ili rođendan te prigodnih druženja i razgovora.

Pročitano 881 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok