MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 11. 09. 2010.

Kikindska enigmatska mamutica na 'Mamutfestu'

Kikindska mamutska ukrštenica
Križaljka dugačka 60 metara (!)

U subotu, 11. IX. 2010. godine, u Kikindi je održana manifestacija "Mamutfest", u okviru koje je predstavljena i jedna mamutska križaljka (ukrštenica). Kiša je pokvarila planove da se ta "mamutica" izloži na Gradskom trgu, gdje bi je rješavali zainteresirani građani. Zato su križaljku rješavali uglavnom gimnazijalci u hodnicima kikindskog Narodnog muzeja. U enigmatskoj terminologiji svaka neuobičajeno velika križaljka naziva se mamutskom križaljkom ili mamuticom, ali mamutska ukrštenica koju su Kikinđani rešavali u okviru "Mamutfesta" s pravom nosi taj naziv.

Na poziv danas kikindskog, a nekad sarajevskog enigmata Slavka Bovana, rodom s hercegovačke Bune, odazvali su se najpoznatiji sastavljači s Balkana, koji su – zajednički - napravili križaljku dugačku preko 60 metara.

Svoje segmente te ogromne križaljke, koji su povezani preko pojma "KIKINDSKI MAMUT", poslali su križaljkaši i ukršteničari iz oba entiteta Bosne i Hercegovine, iz Hrvatske (uključujući tu i Beli Manastir), Italije, Makedonije, Slovenije i Srbije. Križaljke su sastavljene na hrvatskom, srpskom, srpskohrvatskom, bosanskom (bošnjačkom), makedonskom, slovenskom i engleskom jeziku.

Kikindska mamutska ukrštenica
Rješavanje u kikindskom Narodnom muzeju

- Veoma sam zadovoljan reakcijom kolega. Iako je rok za pravljenje "mamutovke" bio veoma kratak, stiglo je 150 ukrštenica od najvećih majstora ukrštenih reči. Posebno ističem da je svoje skandinavke poslalo 12 sadašnjih ili nekadašnjih urednika enigmatskih listova, kao i nekoliko prvaka svojih država u enigmatici, ali i nekoliko početnika kojima je ova naša akcija bila motivacija da se okušaju rame uz rame s najboljima.

Isto tako, valja naglasiti da je "Kikindska mamutska ukrštenica" prva zajednička akcija u kojoj masovno učestuju enigmati sa područja bivše Jugoslavije – kaže Slavko Bovan.

Veliku križaljku, koja ima preko 18.000 polja, uspješno su riješili kikindski gimnazijalci, "pojačani" zainteresovanim građanima - ljubiteljima "gimnastike ume", a u okviru ovogodišnje manifestacije "Mamutfest", koja se održava povodom "rođendana" fosilizirane mamutice Kike, pronađene u glinokopu kikindske tvornice "Toza Marković" 1996. godine.

Kikindska mamutska ukrštenica
baš je uzbudljivo rješavati na više jezika
Kikindska mamutska ukrštenica
Križaljka dulja od hodnika u Muzeju

Napomena: Na "Oazinim" internetskim stranicama
mogu se pročitati još neki članci s enigmatskom tematikom (vidjeti ovdje!).

Pročitano 1359 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok