MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 14. 09. 2019.

Prof. dr. Vladimir Mićić – povratak korijenima

Na Boćalištu 'Langova bara'Na Boćalištu 'Langova bara'(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 14. IX. 2019. godine, od 11:30 do 17 sati, Beli Manastir je posjetio prof. dr. Vladimir Mićić iz Beograda, matematičar po struci, koji po majci potječe iz nekad poznate belomanastirske porodice Lang (stjecajem okolnosti rođen u Mariboru 1936. godine). Prof. Mićić bio je učesnik "Oazine" Tribine "Braća Kašanin", organizirane u Belom Manastiru 2006. godine.

Njegovo predavanje o prof. dr. Radivoju Kašaninu, također matematičaru i Belomanastircu, uvršteno je u "Oazinu" knjižicu Braća Kašanin : znameniti Baranjci, izdanu u Belom Manastiru 2007. godine (str. 9-12).

U Etnološkom centru baranjske baštineU Etnološkom centru baranjske baštineNekadašnja osnovna škola u koju je išao prof. dr. Vladimir MićićNekadašnja osnovna škola u koju je išao prof. dr. Vladimir MićićS profesorom Mićićem u Beli Manastir su došli njegova kćerka dr. Jasmina Milinković, vanredna profesorica na Učiteljskom fakultetu u Beogradu za predmete Metodika nastave matematike, Matematičke igre i Elementarni matematički pojmovi, te njegova bratanica Dejana Blagojević i njezin muž Goran Obradović, koji su diplomirani građevinski inženjeri. Svi troje nikada nisu bili u Baranji.

Za vrijeme kratkog posjeta, koji neće biti i posljednji, obišli su belomanastirske objekte koji su nekad bili u vlasništvu porodice Lang ili su vezani za profesorovo djetinjstvo i mladost koje je proveo u Belom Manastiru: Langova bara, Mlin, zapušteni Hotel Adica (nekadašnji Hotel Evropa), Željeznička stanica, "Špartino" igralište, također zapušteno, zgrada nekadašnje Šumske uprave, nekadašnji (danas zapušteni) Sokolski dom (poznat i kao "Partizan"), Šagijeva apoteka, Crkva Sv. arhangela Mihaila, nekadašnja osnovna škola blizu te crkve, obližnja kuća u kojoj je prof. Mićić proveo Drugi svjetski rat...

Nije bilo vremena da se sve obiđe (npr. šuma Adica ili Šećeransko jezero) i posjete profesorovi belomanastirski poznanici, pogotovo ne ono što je u Belom Manastiru izgrađeno ili obnovljeno u novije vrijeme. Ipak, Etnološki centar baranjske baštine nije se mogao zaobići...

Sve u svemu, profesoru Mićiću je posjet Belom Manastiru nakon 13 godina stvarno bio povratak korijenima, a čini se da je svojim nadahnutim pričama i prisjećanjima te odličnim pamćenjem i u svojim suputnicima probudio pozitivne emocije prema kraju u kome su živjeli njihovi preci.

Pročitano 514 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok