MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 17. 03. 2018.

Obilježena 73. godišnjica Bolmanske bitke

Vijenci na Bolmanskom spomenikuVijenci na Bolmanskom spomeniku(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje-Petlovac, ovdje-Spomenik, ovdje-Spomenik u Bolmanu, ovdje-Akademija)

Udruga antifašističkih boraca i antifašista (UABA) Beli Manastir, s Općinom Jagodnjak – i ove je godine organizirala obilježavanja godišnjice Bolmanske bitke. U subotu, 17. III. 2018. godine, kiša i hladnoća nisu spriječile prisutne da se u značajnom broju okupe na raskrsnici puteva Bolman – Baranjsko Petrovo Selo – Petlovac kod Spomenika borcima III. armije koji su pali toj bici, a koja se vodila od 6. do 21. III. 1945. godine.

Vijence na centralni Spomenik, i na spomenike u Petlovcu, Baranjskom Petrovom Selu i Bolmanu, položili su Lazo Đokić i Nikola Opačić, uime SABA RH, zatim zamjenik osječko-baranjskog župana iz reda srpske manjine Radomir Čvarković uime Osječko-baranjske županije, Milan Šapić, generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru, Aleksandar Andrejev, pomoćnik vojnog izaslanika obrane pri Veleposlanstvu Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj, Dragana Jeckov, saborska zastupnica, Veljko Kajtazi, saborski zastupnik, Suzana Krčmar, predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj "Kali Sara", SrđanJeremić, predsjednik Zajedničkog vijeća opština (ZVO) iz Vukovara te Stevo Mlinarević, načelnik Općine Jagodnjak i Milenko Tovjanin, predsjednik Općinskog vijeća uime Općine Jagodnjak.

Minuta šutnje za pale borce u Bolmanskoj biciMinuta šutnje za pale borce u Bolmanskoj biciOsim navedenih, vijence su položile delegacije Pokrajinskog odbora SUBNOR-a Vojvodine iz Novog Sada, općinskih odbora SUBNOR-a iz Apatina, Sombora, Sremske Mitrovice i Subotice, ZUABA Vukovarsko-srijemske županije, UABA iz Borova, Osijeka, Požege, Slatina, Slavonskog Broda i Trpinje, pa Predrag Stojanović, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine u Gradu Belom Manastiru, Jovan Jelić, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije, i delegacija Baranjsko-ruskog društva prijateljstva.

Nakon polaganja vijenaca, u sali Doma kulture u Bolmanu, pred 120 prisutnih, govorili su Nikola Opačić uime UABA Beli Manastir, Stevo Mlinarević uime Općine Jagodnjak, Radomir Čvarković uime Osječko-baranjske županije, Stevo Drača uime Pokrajinskog odbora SUBNOR-a Vojvodine te Lazo Đokić uime SABA RH. "Ovdje smo da ne zaboravimo prošlost, radi budućnosti. Mir i sloboda svim narodima i da rata više nikad ne bude, želja je svih antifašista" – istakao je Nikola Opačić i posebno pozdravio jedinog prisutnog učesnika Bolmanske bitke, devedesetdvogodišnjeg Dragoljuba Kapora iz Subotice, rođenog početkom 1926. godine.

Učesnik Bolmanske bitke Dragoljub Kapor iz SuboticeUčesnik Bolmanske bitke Dragoljub Kapor iz SuboticeGovornici su se osvrnuli na značaj Bolmanske bitke, ali i na današnje pojave koje su bliske s fašizmom. Istakli su da su ponosni na sve junake antifašističke borbe, posebno na poginule u toj borbi. "Okupljanja antifašista" – rekao je Stevo Dračapre svega su apel za mir i treba da doprinesu razumevanju i toleranciji, da ratova ne bude nigde. Slava i poštovanje svim poginulim i umrlim borcima Bolmanske bitke i žrtvama fašizma" – naglasio je Drača.

Mlade članice jagodnjačkog Pododbora SKD-a "Prosvjeta" izvele su prigodan program, koji je pripremila Nada Šalajić. Posebno snažan dojam na prisutne ostavila je izvedba poeme Skendera Kulenovića "Stojanka, majka Knežopoljka". Skup je završio čobancem, pićem i kolačima za sve prisutne, koje su poslužile vrijedne članice bolmanske udruge "Zlatna žena".

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok