MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 10. 02. 2018.

Pokladno jahanje u Branjinom Vrhu

Spaljivanje fašnikaSpaljivanje fašnika(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje i ovdje; videozapisi ovdje i ovdje)

U subotu, 10. II. 2018. godine, s početkom u 12 sati, u Branjinom Vrhu održano je jedanaesto po redu "Pokladno jahanje", koje je organizirala Konjogojska udruga "Baranja". U jahanju su učestvovala 53 konja i jahača u narodnim nošnjama, koji su skupa s bušama i gostima – po starinskom običaju – obilazili postaje po selu. A na tim postajama dočekivali su ih ljubazni seoski domaćini sa stolovima prepunim raznih pića (vina, rakije i sokova), suhomesnatih proizvoda, sira i kolača.

Pokladno jahanje ulicama Branjinog VrhaPokladno jahanje ulicama Branjinog VrhaNakon kraćeg zadržavanja na svakoj od šest postaja, sad već siti i veseli, svi učesnici ponovo su došli do Doma kulture u centru sela, odakle su i krenuli. Tu je pročitan popularni "vrabac", u kome je glavnim krivcem za nekoliko grešaka učinjenih prema selu proglašen zamjenik belomanastirskog gradonačelnika Goran Hes, između ostaloga i zato što je nedavno u značajnoj mjeri povećana komunalna naknada. Kako je zamjenik "priznao" da je kriv, krivica mu je umanjena za – pola.

Jedna od šest postajaJedna od šest postajaKao i na drugim pokladnim okupljanjima, i u Branjinom Vrhu na kraju je spaljen tzv. fašnik da bi se od sela odagnalo svako zlo, a onda je zabava nastavljena do duboko u noć u lokalnom Domu kulture uz domaćinsku večeru i svirku Tamburaškog sastava "Zavodnici" iz Veliškovaca. Tokom večeri dodijeljene su i zahvalnice svim učesnicima te pehari i diplome najljepšim jahačima, najljepšim jahačicama, najmlađem jahaču, najtežem jahaču...

U manifestaciji su učestvovali i belomanastirski gradonačelnik Tomislav Rob i zamjenik župana osječko-baranjskog Goran Ivanović Lac.

(Fotografije i videozapise snimio i podatke skupio:
Rajko Cicak, "BaranjaMedija")

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok