MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 14. 10. 2017.

Belomanastirski srednjoškolci posjetili Novi Sad

Belomanastirski učenici u Novom SaduBelomanastirski učenici u Novom Sadu(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 14. X. 2017. godine, učenici i profesori Gimnazije Beli Manastir i Druge srednje škole Beli Manastir te članovi Vijeća srpske nacionalne manjine u Gradu Belom Manastiru i belomanastirskog pododbora SKD-a "Prosvjeta" posjetili su Novi Sad. Među putnicima je bila i Dragana Nikolić, donedavna zaposlenica Mirovne grupe Oaza. Put je financiralo Vijeće srpske nacionalne manjine, a organizirao ga je Predrag Stojanović, zamjenik belomanastirskog gradonačelnika.

Polazak je bio u 6:30 sati ispred belomanastirske Gimnazije. Učesnici putovanja posjetili su Maticu srpsku u Novom Sadu, gdje ih je dočekala Gordana Đilas, pomoćnica upravnika za čuvanje i korištenje publikacija u Biblioteci Matice srpske. Goste je upoznala s historijatom i ličnostima koje su dale doprinos da Matica srpska postane najznačajnija naučna i kulturna institucija srpskog naroda. Gospođa Đilas je u svečanoj sali govorila o aktivnostima Matice srpske i pokazala pečat na kojem sa nalaze imena njezinih osnivača.

Nakon obilaska Matice srpske, gosti su posjetili i Biblioteku Matice srpske, koja se nalazi u istoj zgradi. Gospođa Đilas ih je upoznala s najznačajnijim podacima o biblioteci, gdje su i počašćeni prigodnom zakuskom.

U Galeriji Matice srpske, koja se nalazi na Trgu galerijā 1, Belomanastirce je dočekala mlada historičarka umjetnosti Ksenija Plećaš, koja im je na početku govorila o historijatu Galerije, potom im u iscrpnom izlaganju predstavila bogatu zbirku umjetnina iz 17. i 18. stoljeća, a zatim govorila o najznačajnijim srpskim likovnim umjetnicima i pokazala nekoliko njihovih ostvarenja.

Od posjeta Sremskoj Kamenici i Sremskim Karlovcima odustalo se prvenstveno zbog neplanirano dugog zadržavanja u Matici srpskoj, Biblioteci i Galeriji. Planirano vrijeme zadržavanja bilo je dva, a ostalo se četiri sata. Organizatori putovanja nisu htjeli požurivati domaćine pošto je to bila jedinstvena prilika da mladi Baranjci čuju informacije koje su im iznosili domaćini te da istinski dožive prostor u kojem se nalaze.

Osim toga, nakon četiri sata pojavio se kod učesnika zamor, a i koncentracija je pala, pa su organizatori smatrali da bi daljim realiziranjem planiranog programa samo dodatno zamorili učesnike putovanja. Zbog toga su, u dogovoru s prosvjetnim radnicima, odlučili da mladim putnicima dadu slobodno vrijeme za individualan obilazak centra Novog Sada.

Ispostavilo se da nitko nije imao ništa protiv slobodnog vremena u prelijepom gradu. Ulice, kafići i parkovi bili su puni ljudi i djece različite dobi. I svi su uživali u subotnjem poslijepodnevu pa su baranjski putnici kući sigurno ponijeli mnoštvo uspomena i lijepih utisaka. Povratno putovanje proteklo je u redu, za vrijeme koga su učenici u autobusnim "šaragama" veselo pjevali njima omiljene pjesme, cijelim putem poštujući dogovor o pristojnom ponašanju. Organizatori putovanja obećali su im da će sljedeće godine obići sve destinacija koje su ovaj put morali preskočiti zbog manjka vremena.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok