MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Četvrtak, 22. 06. 2017.

Obilježen Dan antifašističke borbe

Spomenik palim borcima Crvene armije u Belom ManastiruSpomenik palim borcima Crvene armije u Belom Manastiru(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U četvrtak, 22. VI. 2017. godine, Grad Beli Manastir i Udruga antifašističkih boraca i antifašista (UABA) Beli Manastir organizirali su obilježavanje Dana antifašističke borbe. Najprije su na Partizanskom groblju predstavnici Grada i Udruge ABA (gradonačelnik Tomislav Rob i predsjednik UABA Nikola Opačić) položili vijence na zajedničku grobnicu borcima NOR-a.

Na biste baranjskih revolucionara Sare Bertić, Jovana Lazića i Ernea Kiša cvijeće su položili zamjenica gradonačelnika Ivana Bandov Paulić te zamjenici Goran Hes i Predrag Stojanović s predstavnicima Udruge ABA. Vijenac na zajedničku grobnicu položili su i predstavnici GO SDP-a Beli Manastir na čelu s predsjednicom Željkom Zagvozda. Na polaganju vijenaca bili su predsjednik Gradskog vijeća Igor Franjić, gradski vijećnici te nekoliko građana.

Na Spomenik palim borcima Crvene armije, koji se nalazi na Trgu slobode, vijence su položili predstavnici Grada i Udruge ABA (gradonačelnik Tomislav Rob sa svojim zamjenicima Ivanom Bandov Paulić te Goranom Hesom, predsjednikom Gradskog vijeća Igorom Franjićem i predsjednikom UABA Nikolom Opačićem), Baranjsko-ruskog društva prijateljstva (na čelu s predsjednikom Svetozarom Vakanjcem), Vijeća srpske nacionalne manjine u Gradu Belom Manastiru (na čelu s predsjednikom Predragom Stojanovićem), GO SDP-a Beli Manastir (na čelu s predsjednicom Željkom Zagvozda) i predstavnici GO SDSS-a Grada Belog Manastira na čelu s predsjednicom Svetlanom Žarković.

Polagači vijenaca na Trgu slobodePolagači vijenaca na Trgu slobodePodsjećajući na početak antifašističke borbe prije 76 godina u Hrvatskoj, Nikola Opačić je istaknuo da poslije toliko godina još ima onih koji povremeno javno istupaju i žele vraćati prošlost te sa simpatijom govore o domaćim fašistima, koje su hrvatski antifašisti i Europa zajednički porazili u Drugom svjetskom ratu. Pritom kao da se žele zaboraviti i smanjiti stradanja svih onih koji su ubijeni ili bili zatočeni i mučeni zbog etničke ili političke pripadnosti u NDH (Srbi, Romi, Židovi i drugi, ali i brojni Hrvati koji nisu prihvaćali fašističku politiku i rasne zakone te države). Povratak tih fašističkih vremena ne smije se dozvoliti više nikada i nigdje jer Hrvatska i Europa moraju naprijed, a nikako nazad.

Gradonačelnik Tomislav Rob podsjetio je da u Ustavu Republike Hrvatske, kao osnovnom pravnom aktu, jasno piše da je Hrvatska stvorena na temeljima antifašističke borbe. Istaknuo je da to predstavlja temelj sadašnje hrvatske države i kako na tekovinama te borbe treba graditi modernu, stabilnu i suverenu Hrvatsku, uz suživot svih naroda koji ovdje žive. Čestitajući građanima državni praznik Dan antifašizma, Rob je poručio da svi moramo više raditi na miru, toleranciji i nenasilju jer je to osnova napretka i stvaranja uvjeta za bolji život.

(Tekst i foto: Rajko Cicak)

Pročitano 864 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok