MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 17. 03. 2017.

Zajedničko opremanje ljetne pozornice u ECBB-u (II)

Drugi radni sastanakDrugi radni sastanakDrugi radni sastanak u sklopu građanske akcije "Zajedno do udobnije i bogatije ljetne pozornice" održan je u petak, 17. ožujka 2017. godine, s početkom u 9 sati u Uredu LAG-a Baranja. Ta građanska akcija odobrena je LAG-u Baranja u sklopu Poziva Zaklade Slagalica "Naš doprinos zajednici".

Na sastanku su bile (na slici slijeva nadesno): Marija Keler iz Društva "Hrvatska žena" – Baranja Beli Manastir, Franciška Drgalić iz Matice umirovljenika Hrvatske – Udruga Beli Manastir, Ana Jeličić i Vesna Nedić iz Mirovne grupe Oaza,Aleksandra Dvornić, volonterka u LAG-u Baranja, Danijela Benić iz Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva (HKUD) Beli Manastir, Lidija Dabić, voditeljica Ureda LAG-a Baranja, Ljubica Buha iz Srpskog udruženje žena (SUŽ) "Dukat" i Marija Babli iz "Mađarske katoličke žene" – Baranja Beli Manastir.

Tema drugog radnog sastanka bila je odabir materijala i detalja izrađenih tradicionalnim baranjskim vezom: šokačkim, mađarskim i srpskim, kojima će se ukrašavati 120 jastuka i 50 marama i dekica za opremanje otvorene ljetne pozornice u Etnološkom centru baranjske baštine. Predstavnica HKUD-a Beli Manastir Danijela Benić predložila je da se kao detalji na jastucima koriste karakteristični motivi šokačkog veza prisutni na tzv. ponjavki. Ljubica Buha, predstavnica SUŽ-a "Dukat", predložila je da žene iz njezine udruge izrađuju karakteristične detalje srpskog veza, primjenjujući tradicionalni "krstački bod" na tkanom platnu od koga su se pravile slamarice. Ana Jeličić i Vesna Nedić iz Mirovne grupe Oaza predložile su da predstavnice njihove udruge sudjeluju u krojenju materijala od kojih će se izrađivati jastuci i dekice. Marija Keler iz Društva "Hrvatska žena" – Baranja Beli Manastir predložila je nekoliko detalja karakterističnih za šokački vez, dok je Franciška Drgalić iz Matice umirovljenika Hrvatske – Udruga Beli Manastir izrazila posebno zadovoljstvo ovom građanskom akcijom koja promovira očuvanje tradicionalne kulturne baštine s područja Baranje, kao i međusobnim druženjem i razvijanjem suradnje između različitih belomanastirskih udruga.

Marija Babli, zbog svog dugogodišnjeg iskustva u krojenju i šivanju te kao vrsna poznavateljica više tehnika mađarskog veza, predložena je za glavnu stilisticu, koja će voditi proces izrade vezenih detalja te usklađivanje veza s materijalom na koji će se detalji prišivati, usklađivanje boja i ostalih detalja. Sudionice sastanka složile su se da se za izradu jastuka, marama i dekica koriste prirodni materijali u karakterističnim bojama Etnološkog centra i da se isti ukrase tradicionalnim motivima, moderno stiliziranim.

Lidija Dabić, voditeljica Ureda LAG-a Baranja, predložila je raspored održavanja pet radionica na način da se svaka radionica održi u prostorijama druge udruge. Na taj bi način svaka udruga bila domaćin jedne radionice, čime bi se potaklo međusobno druženje i suradnja među udrugama, što je – pored očuvanja bogate baranjske kulturne baštine – jedan od glavnih ciljeva ove građanske akcije.

Pročitano 678 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok