MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Četvrtak, 23. 03. 2017.

Predstavljanje ZEF-a i Ebanke u Belom Manastiru

Silvana Vujnović i Goran JerasSilvana Vujnović i Goran JerasU četvrtak, 23. III. 2017. godine, s početkom u 17 sati i u organizaciji Lokalne akcijske grupe Baranja, u belomanastirskom Etnološkom centru baranjske baštine održano je predstavljanje Zadruge za etično financiranje (ZEF) i Etične banke u osnivanju (Ebanke). Na predstavljanju je bila i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Zadruga za etično financiranje (ZEF) okuplja fizičke i pravne osobe zainteresirane za razvoj ekonomije utemeljene na demokratičnosti, društvenoj odgovornosti, transparentnosti i solidarnosti, a osnovana je s prvenstvenim ciljem osnivanja prve etične banke u Hrvatskoj i stvaranja sustava potpore projektima financiranima od strane etične banke.

Osnovna razlika između komercijalnih i etičnih banaka leži u činjenici da etične banke mogu, zbog orijentiranosti na dobrobit zajednice, a ne na profit, financirati razvojne projekte po kamatnim stopama znatno nižim od kamata komercijalnih banaka.

Iz tog razloga Ebanka će financirati projekte realne ekonomije vezane uz (ekološku) poljoprivredu, zelenu energiju, društvena poduzeća i socijalne inovacije, ekološki turizam, proizvodnju i preradu, IT-sektor, projekte lokalnih samouprava i civilnog društva i slično.

ZEF svojim članovima, između ostalog, pruža platformu za međusobno umrežavanje, suradnju i plasman njihovih roba i usluga, pristup uslugama poslovnog i financijskog savjetovanja, podršku u izradi projektnih prijedloga vezanih uz EU-fondove i mogućnost ostvarivanja različitih pogodnosti na internom tržištu.

Zadrugu za etično financiranje i Etičnu banku u osnivanju predstavili su Goran Jeras, upravitelj zadruge, Silvana Vujnović, predsjednica uprave Ebanke d.d. u osnivanju i Toni Tvrtković, voditelj strateških projekata. Teme predstavljanja bile su:

  • Kako funkcionira model etičnog bankarstva;
  • Koja je u tome uloga Zadruge za etično financiranje;
  • Što poduzetnici mogu dobiti uključivanjem u Zadrugu za etično financiranje;
  • Kada će Hrvatska dobiti svoju etičnu banku.

Nakon predstavljanja, prisutni su imali dosta praktičnih pitanja za predavače. Rijetko se tko susreo s takvom vrstom financiranja.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok