MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Ponedjeljak, 13. 02. 2017.

Druženje starijih kod bake Marice

Djeda Savo, baka Marica i baka Saranfilja Djeda Savo, baka Marica i baka Saranfilja U ponedjeljak, 13. II. 2017. godine, u okviru projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba u Baranji", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u ranim poslijepodnevnim satima održano je druženje starijih osoba kod bake Marice Smolčić u Belom Manastiru. U posjet su joj došli djeda Savo i baka Serafina (koju prijatelji zovu Saranfilja) te "Oazina" fizioterapeutkinja Antonija Papak, koja inače obilazi devet baka s područja Grada Belog Manastira i pruža im fizioterapeutske usluge.

Baka Marica, djeda Savo i baka Saranfilja dobri su prijatelji i susjedi. Dok se kava kuhala, počele su i priče. Baka Marica se prisjetila kako je nekada radila u Mesnoj industriji te kako joj posao nije bio lagan. Toga se sjetila dok je stajala za štednjakom i čekala da kava uzavri. Kaže kako danas jedva i to uspije izdržati od bolova u nogama, koji su posljedica teškog posla u mladosti.

Dok su bili mladi, stalno su bili zaokupljeni svakojakim obavezama, npr. gradnjom kuće i podizanjem djece, pa za druženje nisu imali vremena. Zato se sada, pod stare dane, redovito posjećuju te piju jutarnju ili popodnevnu kavu. Sad im druženja i pričanja nikad dosta. Žao im je što danas mladi iz Baranje odlaze u svijet trbuhom za kruhom pa o starima nema tko voditi brigu.

Djeda Savo je zabavan čovjek. Iako ima blizu 90 godina, nikada ne kuka i ne žali se, već priča viceve i nasmijava sve s kojima je u društvu. Tako je bilo i ovaj put. Pričajući viceve dobro je zabavio svoju Saranfilju, ali i susjedu Maricu. Najljepše je, kako kaže, u ženskom društvu.

Kad se kava popila i kad su se dobrano napripovijedali, došlo je vrijeme za rastanak, a fizioterapeutkinja Antonija obećala im je razviti fotografije s njihovog druženja. Oni nemaju mobitele i kompjutere pa slike kasnije mogu gledati samo na papiru, a svako dobro druženje – pa tako i ovo – treba ostati zabilježeno i to ne samo u sjećanju.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok