MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Srijeda, 04. 01. 2017.

Božićni prijem Vijeća srpske nacionalne manjine

Unos badnjaka u kuću i večera na Badnji danUnos badnjaka u kuću i večera na Badnji dan(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U srijedu, 4. I. 2017. godine, s početkom u 18 sati, u belomanastirskom Etnološkom centru baranjske baštine, Vijeće srpske nacionalne manjine u Gradu Belom Manastiru priredilo je povodom novogodišnjih i božićnih praznika već tradicionalni božićni prijem.

Na prijemu je bilo preko stotinu gostiju: konzulica Nataša Kalezić iz Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru, članovi Vijeća, predstavnici drugih srpskih organizacija iz Belog Manastira i drugih mjesta, predstavnici Srpske pravoslavne crkve i Grada Belog Manastira (uključujući gradonačelnika Ivana Doboša i predsjednicu Gradskog vijeća Jadranku Sabljak) te predstavnici raznih udruga, drugih nacionalnih manjina, baranjskih općina u kojima Srbi žive u većem broju (Jagodnjak, Kneževi Vinogradi, Popovac) itd. Mirovnu grupu Oaza na toj svečanosti predstavljala je projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Na početku svečanosti, a u organizaciji Kola srpskih sestara "Sveta Jelena Dečanska", izveden je scenski prikaz pod naslovom "Oj badnjače, badnjače", u kome je učestvovalo šestero djece (Željana, Anja, Anja, Maja, Maja i Nenad). Potom su se okupljenima obratiti Radmila Šćekić, predsjednica Kola, i Predrag Stojanović, predsjednik Vijeća. Predsjednica Kola zahvalila se djeci koja su kao glumci učestvovala u scenskom prikazu i njihovim roditeljima te članicama Kola koje su uradile scenografiju i pripremile stara jela koja se spremaju samo na Badnji dan. Istaknula je i značaj čuvanja srpskih narodnih običaja i važnost njihovog prenošenja na mlađe generacije. Predsjednik Vijeća rekapitulirao je rad Vijeća u protekloj godini te pravoslavnim vjernicima, kao i predsjednica Kola, čestitao Božić tradicionalnim pozdravom "Mir Božiji, Hristos se rodi".

Potom su svi prisutni pozvani na druženje i da se posluže jelima i kolačima koji se tradicionalno pripremaju u baranjskim srpskim kućama.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok