MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 14. 08. 2009.

Slama kao umjetnička "sirovina"

Selo Mesztegnyő u Mađarskoj
Skulpture od slame - sprijeda

Silvana Faller, predsjednica "Slame" - udruge za poticanje umjetničke svijesti u društvu i jedna od organizator(ic)a Land-art-festivala "Slama 09", koji je održan u Lugu od 4-9. VIII. 2009, izjavila je novinarima da "ovakvo nešto ne postoji nigdje u Hrvatskoj, a ni u svijetu, bar ne u ovolikom obujmu". Nešto slično, ali mnogo manje – dodala je – održava se u Tavankutu, u Bačkoj, gdje Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo (HKPD) "Matija Gubec" od 1986. organizira umjetničku Koloniju naive u tehnici slame.

S internetske stranice toga društva saznajemo da je na ovogodišnjoj slamarskoj Koloniji u Tavankutu, koja je završena u subotu, 18. VII. 2009, a prema riječima voditeljice Jozefine Skenderović, bilo vrlo lijepo, ali i poučno jer učesnice svake godine razmjenjuju iskustva i nauče ponešto novo. Ove su godine učestvovale 32 slamarke, koje su uradile 32 slike, na kojima su bački salaši i dalje najčešći motiv, ali su bili zastupljeni i ostali zanimljivi motivi: cvijeće, stara zgrada subotičkog kazališta, zaboravljena lokomotiva i sl.

Selo Mesztegnyő u Mađarskoj
Skulpture od slame - straga
Selo Mesztegnyő u Mađarskoj
Radoznali turisti razgledaju skulpture
Selo Mesztegnyő u Mađarskoj
Selo koje organizira festival štrudli

Zanimljivo je napomenuti još i to da je administrator "Oazinih" internetskih stranica u petak, 14. VIII. 2009, samo pet dana nakon završetka Land-art-festivala "Slama 09", vraćajući se iz Austrije preko Mađarske kući u Baranju, na ulazu u selo Mesztegnyő (čitaj: Mestegnje), koje se nalazi na cesti broj 68 u kotaru Marcali, a između zapadnog dijela Balatona i Kapošvara, ugledao dvije ogromne skulpture napravljene od po tri velike bale slame. Te su skulpture vjerovatno reklama za neki restoran, udaljen 1200 metara. Slične skulpture nalaze se i na izlazu iz sela.

Na internetu se može pronaći fotografija sličnih skulptura iz istog sela, između kojih je transparent s natpisom RÉTESFESZTIVÁL i s datumom 2003. július 27. Kako mađarska riječ rétes (čitaj: reteš) znači "štrudla, savijača", očito je u tom mađarskom selu  tada organiziran - festival štrudli. Možda bi bilo dobro kad bi se ostvarila kakva suradnja između Luga, Tavankuta i Mestegnjea, a da slama bude poveznica toj suradnji.

Pročitano 2316 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok