MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Srijeda, 27. 07. 2016.

Druženje osoba treće životne dobi

Gerontodomaćica Donka i bake Sofija, Štefica i KaticaGerontodomaćica Donka i bake Sofija, Štefica i KaticaU srijedu, 27. VII. 2016. godine, u prijepodnevnim satima, u Ulici Svetog Križa u Branjinom Vrhu (narodski Brnjevaru), blizu stare "Sutjeske", održano je još jedno druženje osoba treće životne dobi, koje je organizirala "Oazina" gerontodomaćica Donka Dvornić. Takva druženja "Oaza" organizira u okviru projekta "Dostojanstveno starenje", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Baku Kaju, koja živi sama jer joj je suprug umro, a kćerke žive u Bilju i Zagrebu, posjetile su susjede Sofija i Štefica. Njih tri se i inače druže te se nalaze bar jednom tjedno. Sve tri žive u istom mjestu, a nekad su i radile u Tvornici trikotaže "Sutjeska", pa uvijek imaju dovoljno zajedničkih tema za ugodne razgovore.

Baka Kaja je rođena 1938. godine u selu Mašiću kod Nove Gradiške. Ima još tri sestre, od kojih jedna živi u Parizu, a druge dvije u Novoj Gradiški. Sve četiri su ostale bez muževa, kao i baka-Kajine prijateljice Sofija i Štefica. U Branjinom Vrhu ima još dosta udovica starije životne dobi, koje su dobrano nadživjele svoje bračne drugove, dok su udovci rijetkost. Iz tih činjenica može se zaključiti da su zapravo žene "jači spol", a ako muškarci i ostanu bez svojih supruga, u pravilu ne nadžive ih više od nekoliko godina.

Kao mlada žena baka Kaja je došla u Baranju 1960. godine. Udala se za Brnjevarca međimurskih korijena, koga je upoznala pri jednom boravku u osječkoj bolnici. Dotada je radila u osječkoj Tvornici keksa i kruha Sloboda, a dolaskom u Branjin Vrh zaposlila se kao kuharica u "Sutjesci", koja se tada nalazila na kraju glavne brnjevarske ulice, tik do rječice Karašice i mosta na cesti D7 preko te rječice. Godine 1976. "Sutjeska" se preselila u novoizgrađene pogone udaljene oko četiri kilometra od stare lokacije u belomanastirskoj Ulici Sare Bertić bb (popularno zvanoj "Betonska"). Otada je baka Kaja išla na posao u Beli Manastir.

Prošle su otada godine, i dobre i loše. Došla je starost i bolest, a nema više ni "Sutjeske". Ostale su samo uspomene na nekadašnji život i na ljude kojih više nema.

Godine 1990. "Sutjeska" je imala preko 540 radnika. Nakon razgradnje bivše države i rata pokrenutog tim povodom, ne samo da je spomenutoj Ulici Sare Bertić promijenjeno ime u Ulica kralja Petra Svačića, nego je i "Sutjeska" 1997. godine postala Baranjska tekstilna industrija BTI d.o.o. Ali i njoj je došao smrtni čas. Broj radnika se stalno smanjivao, od 250 u 1997. do 160 u 2002. godini. Na koncu je poduzeće 2003. godine otišlo u stečaj, a svi radnici ostali su bez posla.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok