MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Četvrtak, 07. 07. 2016.

Druženje osoba treće životne dobi

Donka, Barica, Marta, Marija i ZoraDonka, Barica, Marta, Marija i ZoraU četvrtak, 7. VII. 2016. godine, u prijepodnevnim satima, u Ulici Stjepana Radića u Branjinom Vrhu održano je još jedno druženje osoba treće životne dobi, koje je organizirala "Oazina" gerontodomaćica Donka Dvornić. Takva druženja "Oaza" organizira u okviru projekta "Dostojanstveno starenje", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Baku Janju iz "Brnjevara" (rođenu 1932. godine) šećerna bolest i gubitak noge, a i ona "što se zove zdrava" slabo je služi, vezali su za krevet. Stoga više nije mogla živjeti sama u svojoj kući pa se preselila kod kćerke Marte. No i kćerka hoda s dvije štake, očekujući operacije kuka, pa njima dvjema mnogo znači što ih obilazi "Oazina" gerontodomaćica Donka, koju hvale "na sva usta" i koja im pruža pomoć u kući, što uključuje i masažu baka-Janjinog "zdravog" stopala, koje zbog toga izgleda mnogo bolje nego prije.

Druženje kod baka-JanjeDruženje kod baka-JanjeU baka-Janjinom "komšiluku" žive i Barica s mužem te Marija i Zora same. One se i inače druže i obilaze baka-Janju, a kad im je "Oazina" gerontodomaćica predložila i druženje kroz "Oazin" projekt, vrlo rado su to prihvatile. Mnogo bi riječi trebalo da opišemo što se sve razgovaralo na druženju na terasi i u sobi kod baka-Janje i njezine kćeri Marte. Utisak je "Oazinog" (foto)reportera da su sve te žene, iako izložene različitim životnim nedaćama, vedre naravi i nesklone dosadnom kukanju. Kao što reče baka-Janja: što joj vrijedi da kuka, svjesna je da joj se zdravstveno stanje ne može bitno popraviti i da zavisi od tuđe pomoći: unukā koji ne žive s njom, susjedā, pa i "Oazine" gerontodomaćice. A kad je već tako, onda se ne treba predati očaju i mrzovolji.

A svi oni koji su mlađi i zdraviji nek iz ove priče izvuku prave zaključke: čuvajte svoje zdravlje, pošteno živite i pomognite onima kojima je pomoć potrebna.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok