MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 27. 11. 2015.

Rad "Oazinih" gerontodomaćica (XI/2015) - priče

Dubravka SimendićDubravka SimendićDubravka SimendićDubravka Simendić, asistentica na "Oazinom" programu "Pomoć ugroženim Belomanastircima", iz mjeseca u mjesec zapisuje anegdote, svakakve zgode i zanimljive priče koje čuje od starih osoba koje obilazi kao gerontodomaćica. Evo još jedne takve priče.

Paradajz koji zrija za Božić
Ovaj zapis svjedoči o tome da su naši stari u baranjskim selima imali neke svoje dobre recepte. Jedna "Oazina" baka ispričala nam je kako je još njezin djeda sve radio – a misli se na poljoprivredne radove – po stogodišnjem kalendaru.

PutunjaPutunjaPutunjaTako je on, na primjer, u proljeće u vinogradu, u svakom drugom redu, sadio paradajz. Nakon berbe grožđa, takav bi grmoliki paradajz počupao s korijenjem i prebacio ga preko kace u kojoj je u podrumu vrio kom. Od topline koju je kom stvarao, paradajz bi dozrio pa je djeda za Božić iz podruma kući donosio zreli, crveni paradajz.

Isto tako, nešto ranije, dok bi paradajz još bio zelen, stavljalo se u putunje (teške drvene nosiljke koje su se koristile pri berbi grožđa) višnjino lišće, pa red zelenog paradajza, potom malo soli i vode, pa odozgo isti takav sloj. Tako se dobivao ukusan, konzervirani zeleni paradajz, koji se jeo zimi.

"Tak' smo radil' po seljački i bil' smo zdraviji, a ne ko danas", zaključila je "Oazina" baka.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti