MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Utorak, 24. 11. 2015.

71. godišnjica Batinske bitke

Polaganje vijenaca na Spomenik Crvenoj armiji u BatiniPolaganje vijenaca na Spomenik Crvenoj armiji u Batini(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje, ovdje i ovdje)

U utorak, 24. XI. 2015. godine, u Belom Manastiru i Batini svečano je obilježena 71. godišnjica Batinske bitke. Na obilježavanju je bio i dr. Anvar Azimov, novi ambasador Ruske Federacije u Hrvatskoj, koji se na toj funkciji nalazi od ljetos i to mu je prvi posjet Baranji. U polaganju vijenaca u Belom Manastiru učestvovalo je i Baranjsko-rusko društvo prijateljstva, a u Batini još nekoliko antifašističkih delegacija.

Boravak u Baranji ruski ambasador iskoristio je da se sa svojim suradnicima sastane s belomanastirskim gradonačelnikom Ivanom Dobošem i s njegovim zamjenicima. Na sastanku je bilo govora o željama i namjerama desetak baranjskih firmi koje žele raditi za rusko tržište. Ambasador Azimov istaknuo je da se godišnja robna razmjena između Rusije i Hrvatske – koja iznosi oko dvije milijarde dolara – može još povećati te da članstvo Hrvatske u EU i NATO-u ne predstavlja problem, pogotovo ne u prijateljskim odnosima između dviju država.

Poslije sastanka, delegacije ruske ambasade i Baranjsko-ruskog društva prijateljstva položile su vijence na spomenik Crvenoj armiji na belomanastirskom Trgu slobode i na Partizanskom groblju. Okupljene građane na Trgu slobode prvo je pozdravio Nikola Opačić, predsjednik belomanastirske Udruge antifašističkih boraca i antifašista (ABA) i županijske Zajednice udruga ABA, a onda im se obratio i ambasador Azimov, osvrnuvši se – pored ostaloga – i na trenutnu svjetsku situaciju u borbi protiv terorizma i tzv. Islamske države na Bliskom istoku. Uvidjevši da Spomenik Crvenoj armiji nije baš u najboljem stanju, ambasador je obećao da će biti obnovljen do sljedećeg obilježavanja.

Obilježavanje 71. godišnjice Batinske bitke završeno je kod spomenika Crvenoj armiji "Pobjeda" u Batini.  Vijence su položili: Savez ABA RH (predsjednik Franjo Habulin), Veleposlanstvo Ruske Federacije (veleposlanik Anvar Azimov), Generalni konzulat Republike Srbije u Vukovaru (generalni konzul Živorad Simić), Pokrajinski odbor SUBNOR-a Vojvodine (potpredsjednik Stevo Drača), Općina Draž (zamjenik načelnika Šandor Šipoš), ZUABA Varaždinske županije (predsjednik Milivoj Dretar), Hrvatsko-rusko društvo prijateljstva Sisak (dopredsjednik Miroslav Tadić) i Baranjsko-rusko društvo prijateljstva (predsjednik Svetozar Vakanjac).

Poslije polaganja vijenaca učesnici su se okupili pred Spomen-domom Batinske bitke, gdje su im se kraćim govorima obratili Nikola Opačić, ruski ambasador Anvar Azimov te Franjo Habulin, predsjednik SABA RH. Historijski čas o Batinskoj bici održala je prof. Eva Balatinac, koja – pored ostaloga – predaje povijest u Osnovnoj školi Draž. Na kraju vrijedi zabilježiti da je s delegacijom ZUABA Varaždinske županije u Batinu doputovao cijeli autobus poštovalaca antifašizma te da je za sve učesnike Veleposlanstvo Ruske Federacije priredilo prigodan domjenak.

(Vidi još: baranjamedija.hr, radio-baranja.hr, glas-slavonije.hr)

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok