MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 14. 11. 2015.

Edukativna radionica "Biti volonter"

Unapređivanje znanja o volonterstvuUnapređivanje znanja o volonterstvu(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 14. XI. 2015. godine, u zajedničkom prostoru Društvenog centra, održana je edukativna radionica "Biti volonter", koju je organizirala Mirovna grupa Oaza u sklopu projekta "Naučimo volontirati". Radionicu je vodila Mirta Kovačević iz Volonterskog centra Osijek, a projekt financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Od 19 prijavljenih polaznika, na radionici je na koncu bilo 12 mladih volontera iz Belog Manastira. Ostale su spriječile viroze ili neodgodive školske obveze. Inače, cilj takve radionice je unaprijediti znanja i osnovne vještine važne za volontiranje i pripremiti polaznike za volontiranje u svojoj organizaciji.

Radionica je započela klasičnim predstavljanjem, ali na nešto drugačiji način: kroz vježbu "To sam ja" pisanjem prvih asocijacija vezanih za vlastitu osobnost. Zatim su se mladi volonteri upoznali s pojmom volonterstva i iznosili (argumentirali) vlastite stavove o volonterstvu. Nakon toga uslijedila je podjela u tri tima pa je svaki tim imao zadaću nacrtati svog idealnog volontera, dodijeliti mu ime i ispisati njegove osobine koje ga čine idealnim u volonterstvu. Taj dio radionice nasmijao je sve prisutne zbog nedostatka umjetničkog duha u crtanju.

Posljednji dio edukacije bilo je predavanje o pravima i obvezama volontera, ali i samih organizacija, što većini mladih volontera nije poznato. Međutim, voditeljica Mirta to je napravila zanimljivijim tako što je unijela malo natjecateljskog duha u polaznike i sastavila dva tima (A i B), koji su imali zadatak odgovoriti na pitanja vezana za zakonska prava i obveze volontera. Nakon napisanih odgovara, predstavnici timova čitali su svoje odgovore i za svaki točan odgovor dobivali bodove. Nakon zbrajanja, pobjedu je odnio tim A, ali s malom prednošću, što znači da su svi polaznici dobro svladali Zakon o volonterstvu jer je bilo vrlo malo netočnih odgovora. Mladi volonteri zasigurno su proširili svoja znanja i bolje se pripremili za buduće volontiranje u svojoj zajednici.

Polaznici radionice bili su: Dora Fabijan, Berta Gubić, Ivona Ileš, Lucija Ivišić, Kristina Jakopec, Mia Kotromanović, Vanesa Kovač, Valentina Markan, Danilo Matijević, Sanela i Tea Stanojević i Saša Vučković.

(Izvještaj s radionice objavljen je i
na web-stranici Volonterskog centra Osijek)

Pročitano 867 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok