MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Utorak, 10. 11. 2015.

Tri radionice za etnoudruge i turističke djelatnike

Radionica 'Koreografiranje uprizorenja tradicijskih događanja'Radionica 'Koreografiranje uprizorenja tradicijskih događanja'(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje i ovdje)

Turistička zajednica Baranje partner je Gradu Belom Manastiru na projektu "Etnološki centar baranjske baštine", koji je sufinanciran od strane Europske Unije iz "Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013. Shema dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu". Cilj projekta je očuvanje etnološkog blaga Baranje kroz stvaranje nove turističke ponude i poticanje razvoja kulturnog turizma.

Kako bi na što bolji način predstavili rad budućeg Etnološkog centra baranjske baštine, kao i samu ulogu turističkih dionika u njegovom radu, Turistička zajednica Baranje organizira osam radionica podijeljenih u dva modula. Prvi modul namijenjen je etnoudrugama i turističkim djelatnicima, a drugi ponuđačima turističkih usluga, proizvođačima autohtonih proizvoda te djelatnicima u turizmu.

Radionica 'Predstavljanje Etnološkog centra baranjske baštine'Radionica 'Predstavljanje Etnološkog centra baranjske baštine'Unutar prvog modula održane su tri radionice. Prva radionica pod nazivom "Predstavljanje Etnološkog centra baranjske baštine" održana je u ponedjeljak, 26. X. 2015. godine. Na samom početku je direktor Turističke zajednice Matej Perkušić predstavio sudionicima projekt "Etnološki centar baranjske baštine" s naglaskom da bi izgradnja Centra trebala biti gotova krajem svibnja 2016. godine. Nakon njega izlagale su kustosica Muzeja Slavonije Ksenija Katalinić i etnologinja i antropologinja Mirela Ravas iz Konzervatorskog odjela u Osijeku, koje su predstavile prijedlog stalnog i povremenog postava koji bi se trebao nalaziti u Centru. Nakon kratke pauze i osvježenja, Damir Doležal iz Društva prijatelja baranjskih starina "Ižip" Topolje ukratko se dotaknuo različitih pučkih predaja i legendi baranjskog kraja.

Jovan Vilić i Katica Đurić (Bolman) te Ana Jeličić (B. Manastir)Jovan Vilić i Katica Đurić (Bolman) te Ana Jeličić (B. Manastir)Druga radionica pod nazivom "Koreografiranje uprizorenja tradicijskih događanja" održana je u ponedjeljak, 9. XI. 2015. godine, i na njoj je sudjelovala i "Oazina" aktivistica Ana Jeličić. Radionicu su vodili predsjednica Hrvatskog društva kulturnog turizma Jesenka Ricl i restaurator vitraja i folklorist Igor Duraković, umjetnički voditelj osječkog HKUD-a "Željezničar". U prvom dijelu radionice Igor je govorio o koreografiranju na primjeru folklora, a Jesenka o organizacijskim aspektima uprizorenja. Nakon pauze Igor je predstavio nekoliko primjera dobre prakse, poslije čega je uslijedila kratka diskusija na temu mogućnosti upotrebe tradicijske kulture u svrhu razvoja kulturno-turističkog proizvoda.

Radmila Šćekić, Bogdanka Ćudić Vilić, Ana Jeličić i Željka BagarićRadmila Šćekić, Bogdanka Ćudić Vilić, Ana Jeličić i Željka BagarićU utorak, 10. XI. 2015. godine, održana je treća radionica pod nazivom "Folklor – od ideje do gotovog proizvoda". Vodili su je, također, Jesenka Ricl i Igor Duraković, a sudjelovala je i "Oazina" aktivistica Ana Jeličić. Kroz rad u grupama stvarale su se projektne ideje, odnosno gotovi kulturno-turistički proizvodi koje bi Centar mogao nuditi. Došlo se do zanimljivih ideja, a sasvim je sigurno da će i "Oaza" svojim aktivnostima doprinijeti stvaranju baranjske kulturno-turističke ponude.

Na opisanim radionicama bili su predstavnici Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Beli Manastir, Srpskog kulturno-umjetničkog društvo "Jovan Lazić", Folklornog ansambla Baranje "Nikola Tesla", Matice umirovljenika Grada Belog Manastira, Društva "Hrvatska žena" – Baranja Beli Manastir, Kola srpskih sestara "Sveta Jelena Dečanska", Lokalne akcijske grupe Baranja te sličnih organizacija, ali su, također, bili prisutni i baranjski turistički djelatnici.

(Napisala i snimila Sonja Nedić,
Udruga za kreativni razvoj Slap Osijek)

Pročitano 1668 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok