MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Nedjelja, 18. 10. 2015.

Deseta "Čvarkijada" u Valjevu

Čvarci se prave u tzv. 'oranijama'Čvarci se prave u tzv. 'oranijama'U nedjelju, 18. X. 2015. godine, u Valjevu, na obalama rijeke Kolubare, po izuzetno lijepom i sunčanom vremenu, održan je deseti po redu Festival duvan-čvaraka, popularno zvan "Čvarkijada". Mnogobrojni posjetioci mogli su ispratiti čitav postupak izrade tog zanimljivog proizvoda, koji traje oko šest sati, te na kraju probati, ocijeniti i kupiti svježe duvan-čvarke. A kako je sve počelo?

Prvi Festival duvan-čvaraka održan je na vjerski praznik Miholjdan, 12. X. 2006. godine, u Valjevu. Inicijator i organizator prvog festivala bio je valjevski mesar Slavoljub Batoćanin, poznat kao Slaven Batočanin, zajedno s Udruženjem mesara i Kulturno-prosvetnom zajednicom grada Valjeva. Na prvom festivalu, koji je bio promotivnog tipa, učestvovalo je 12 valjevskih mesara, koji su u kazanima (tzv. "oranijama") na keju rijeke Kolubare, iscijedili oko dvije tone svinjske masti i pripremili oko 300 kg duvan-čvaraka, koje su podijelili posjetiocima i gostima manifestacije. Inače, Batočanin je u Zavodu za zaštitu intelektualne svojine dobio certifikat u kome je upisan kao vlasnik žiga, odnosno brenda duvan-čvaraka.

Manifestacija, koja je posvećena brendu valjevskog kraja, održava se svake godine u drugoj nedjelji desetog mjeseca. Ove godine njezino održavanje pomaknuto je za sedam dana zbog lošeg vremena. Na manifestaciji se okuplja velik broj posjetilaca iz valjevskog kraja, ali i gostiju iz drugih gradova, od kojih mnogi imaju priliku vidjeti kako se spremaju čvarci po recepturi staroj dvjesto godina, ali i da degustiraju taj jedinstveni proizvod, koji je izum valjevskih mesara i koji se nigdje na planetu ne priprema na takav način. Tajna dobrih duvan-čvaraka je u njihovom dugotrajnom kuhanju, poslije koga se prže, a potom cijede kroz lanenu tkaninu.

Manifestacija se tradicionalno održava u centru grada, na platou ispred Centra za kulturu, kao i na keju rijeke Kolubare. U takmičarskom dijelu festivala najbolji mesari takmiče se na keju u pravljenju duvan-čvaraka, koje ocjenjuje stručni žiri i proglašava pobjednike. Izložbeno-prodajni dio festivala održava se na platou ispred Centra za kulturu, gdje posjetioci mogu kupiti različite proizvode: med, rakiju, vino, suhomesnate delicije, sušeno voće, zimnicu, suvenire, rukotvorine od drveta… Manifestaciju prati i bogat kulturno-umjetnički i zabavni program.

'Čvarkijada' se održana na keju rijeke Kolubare'Čvarkijada' se održana na keju rijeke KolubareNa ovogodišnjem Festivalu duvan-čvaraka za titulu najboljeg majstora takmičilo se 50 ekipa, dok je u pratećem programu svoje proizvode (od čvaraka i mesa do najrazličitijih suvenira) izlagalo 70 izlagača. Mnoštvo posjetilaca moglo je kupiti duvan-čvarke po ne baš popularnoj cijeni od 1.000 dinara za kilogram (oko 65 kuna). U umjetničkom programu, pored valjevskih KUD-ova, učestvovali su i pjevači iz serijala "Pinkove zvezde".

Najbolje čvarke, po ocjeni žirija, ove godine napravio je Marko Stojić i ekipa "Mesoprodukta". Drugo mjesto zauzela je mesara "Golubović", a treće mesara "Dubljević". Najbolji "veslač" bio je Dejan Lepojević, a među nagrađenima je i mesara "Cvetković". Inače, "veslač" je osoba koja miješa slaninu u "oraniji" prilikom pravljenja čvaraka. Miješanje se radi velikim "veslom" i pokretima kao prilikom veslanja u čamcu i to jako dugo, dok god slanina ne bude istopljena do kraja i pretvorena u čvarke. Zato se u valjevskom kraju ta osoba naziva "veslač", a takvo "veslanje" veoma je težak i najvažniji dio posla pri spravljanju čvaraka.

Za najveseliju ekipu proglašena je ekipa Etnosela Lelić, a najuporniji čvarkoljubac postala je Samostalna trgovačka radnja (STR) "Patak", dok je za najboljeg početnika proglašena ekipa Pivnice "Golos". U okviru Festivala organizirano je i revijalno takmičenje u obaranju ruke, na kome je pobijedio Valjevac Milan Veselić.

- Pre deset godina bilo je samo 12 učesnika i nekoliko stotina posetilaca. Prošle godine na "Čvarkijadi" je bilo 37 učesnika i više od 10.000 posetilaca. Još ove godine Festival je trajao jedan dan, a već sledeće planiramo da manifestacija bude dvodnevna i verujemo da će privući veći broj učesnika i gostiju, ne samo iz valjevskog kraja – kaže Slaven Batočanin, pokretač manifestacije.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok