MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Četvrtak, 28. 05. 2015.

Rad "Oazinih" gerontodomaćica (V/2015) - priče

Dubravka SimendićDubravka SimendićDubravka Simendić, asistentica na "Oazinom" programu "Pomoć ugroženim Belomanastircima", iz mjeseca u mjesec zapisuje anegdote, svakakve zgode i zanimljive priče koje čuje od starih osoba koje obilazi kao gerontodomaćica. Ovaj put zabilježila je kako je jedna naša baka u mladosti bila vidovita.

San koji se, nažalost, ostvario
Naša baka sada ima oko 80 godina, ali se dobro sjeća jednog događaja s početka Drugog svjetskog rata. Živeći kao djevojčica u jednom baranjskom selu jednog se dana probudila i rekla majci: "Mama, što sam ja sanjala neki čudan san … i mene je strah".

A majka, slušajući je i ne slušajući, zaokupljena svakodnevnim jesenjim poslom, podsmješljivo joj je dobacila: "A šta si ti to sanjala?" I djevojčica joj je ispričala kako je u snu vidjela jako puno ljudi u čudnim odijelima boje duhana, koji su nahrupili u njihovo selo i sve tjeraju iz kuće. Vidjela ih je i u njihovoj vlastitoj kući. Spomenula je i babu Popovićku, koja je živjela na kraju sela i bila vrlo stara i bolesna. I nju kao tjeraju iz kuće…

I prođe zima, granu proljeće, svi već zaboravili na taj njezin san. Stigla i Lazareva subota, pred Uskrs, njihov slavski dan. Otac Mihajlo, s ruksakom na leđima, baš se spremao da ode po frišku ribu za posnu slavu kod nekog ribara iz Belišća. Odjednom, stavio ruku na čelo i zagledao se nekuda.

"Šta to gledaš, Mihajlo? Pa kreni više po tu ribu!" – dobaci mu žena. "Ma, ne znam. Neka vojska ide…" – odvrati otac. I zaista, stigla mađarska vojska, sve ih istjerala iz kuća i otjerala u Belišće. Vratili su se tek 1945. godine. A otjerali su i babu Popovićku, mada je imala 90 godina. San naše bake, tada djevojčice, nažalost, obistinio se.

Pročitano 913 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok