MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Četvrtak, 26. 02. 2015.

Rad "Oazinih" gerontodomaćica (I/2015)

Lijepo je kad ti gerontodomaćica dođe u kućuLijepo je kad ti gerontodomaćica dođe u kućuI u mjesecu januaru 2015. godine Mirovna grupa Oaza pružala je socijalnu uslugu pomoć u kući starijim i nemoćnim osobama u Gradu Belom Manastiru. "Oazin" gerontotim sastojao se od četiri gerontodomaćice, od kojih jedna obavlja i posao gerontokrojačice, i jednog gerontomajstora, koji će raditi šest mjeseci, počevši od 16. XII. 2014. godine. Pored toga, timu je dodana i jedna mlada medicinska sestra na isti vremenski rok, koja se bavi medicinskom pomoći istim korisnicima. Time je vrijednost rada "Oazinog" gerontotima pojačana besplatnim sitnim kućnim popravcima, mjerenjem tlaka i šećera u krvi te dijabetološkim i drugim vrstama zdravstvenog savjetovanja.

U prvom mjesecu ove godine "Oazine" gerontodomaćice obišle su svoje korisnike 118 puta, a redovito su obilazile 18 starih osoba, od toga 16 žena i dva muškarca. Krajem siječnja jedna je osoba starija od 90 godina otišla u drugu državu kod svojih rođaka pa je zamijenjena drugom osobom koja uopće nema rodbine.

Uobičajeni poslovi
Po vrstama poslova odrađeno je slijedeće: 60 spremanja kuća i stanova, 7 uređivanja i spremanja šupa i dvorišta i sličnih prostora, 26 nabavki namirnica ili drugih potrepština. Samo za bolesne nekoliko puta pripremalo se jelo i opralo posuđe. Devet puta oprano je rublje za stare korisnike, bilo u "Oazinoj" praonici ili u domu samih korisnika (za pet osoba). Gerontodomaćice su dva puta nabavljale zimnicu starim osobama, dva puta krpala se odjeća za njih, a osam puta se u raznim ustanovama plaćalo kućne račune za njihova domaćinstva. Za redovne terapije po recepte išlo se liječnicima opće prakse sedam puta, u apoteke po medikamente pet puta, a kućne arhive, bilo medicinske ili nekih vrsta kućnih računa, sređivalo se i sortiralo četiri puta. Nekim starijim osobama odlaganje i čuvanje papirnih dokumenata zaista predstavlja problem.

Druženja, štampa, drva…
Gerontodomaćice su se i družile s korisnicima kroz razgovor o njihovim problemima 72 puta, izvršile nekolicini i masažu deset puta te podijelile besplatne novine i časopise 11 puta. Mali je broj korisnika koje zanima štampa, ali oni su intelektualno vrlo vitalni, iako prelaze 80 godina.

Za grijanje stanova i kuća "Oazini" korisnici uglavnom upotrebljavaju čvrsta goriva pa su gerontodomaćice 30 puta cijepale sitna ili krupna drva i unosile ih u stan. Što nisu uspjele rascijepati, prepustile su gerontomajstoru.

Posebni zahtjevi
Gerontodomaćice su imale i posebne zahtjeve: da korisnicima donesu osvećenu vodu, zapale svijeće na godišnjicu smrti njihove djece, da obavijeste "Elektroslavoniju", a prethodno "Oazinog" gerontomajstora koji je elektrotehničar, o pregorjelim elektroinstalacija, koje su mogle izazvati požar u kući, da prevoze korisnike u Crveni križ, kod doktora i u nabavku, da nalože vatru, operu stolariju u stanu, presvuku posteljinu ili da pomognu u pripremi kolača i svečanog ručka za neki od proteklih praznika…

Pročitano 1014 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok