MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 20. 02. 2015.

Duhovno-kulturna tribina o krsnoj slavi

Radmila Ognjenović, Dragan Vukadinović, Branimir MihajlovićRadmila Ognjenović, Dragan Vukadinović, Branimir Mihajlović(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Srpsko udruženje žena (SUŽ) "Dukat" organiziralo je u petak, 20. II. 2015. godine, s početkom u 19 sati, u Srpskom kulturnom centru u Belom Manastiru duhovno-kulturnu tribinu pod nazivom "Krsna slava – deo svetske kulturne baštine". Na tribini su učestvovali predsjednica SUŽ-a Radmila Ognjenović, članica Seka Radulović, belomanastirski sveštenik Dragan Vukadinović te đakon Branimir Mihajlović.

Uz članice SUŽ-a, na tribini su bili i zainteresirani građani te predsjednica Gradskog vijeća Grada Belog Manastira Jadranka Sabljak i zamjenik belomanastirskog gradonačelnika Predrag Stojanović.

Krajem 11. mjeseca 2014. godine krsna slava unijeta je na Unescovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva kao prvi upis kulturnih dobara iz Srbije na tu listu. Odluku o upisu donio je Međuvladin komitet za zaštitu nematerijalnog kulturnog nasljeđa, na svom redovnom zasjedanju održanom u sjedištu Unesca u Parizu.

Narodni običaj proslavljanja domaćeg zaštitnika pod nazivom slava ili krsno ime, poznat i među Baranjcima pravoslavne vjere, oblikovan je u srpskoj srednjovjekovnoj državi. Današnju običajno-religijsku formu slave prakticiraju i pripadnici nekih manjinskih zajednica. Značaj slave uvažava se i na individualnom i na općedruštvenom planu, što je štiti, održava i prenosi kroz generacije kao živo nematerijalno nasljeđe.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok