MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Četvrtak, 17. 04. 2014.

Rad "Oazinih" gerontodomaćica (III/2014)

Gerontodomaćica Gospava DabićGerontodomaćica Gospava DabićNa području Belog Manastira, Branjinog Vrha i Šećerane Mirovna grupa Oaza pruža uslugu pomoć u kući, a u okviru trogodišnjeg programa "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira". U trećem mjesecu 2014. godine "Oazin" gerontotim sastojao se od voditeljice programa, asistentice na programu, šest gerontodomaćica, gerontokrojačice i gerontomajstora, koji je radio do 10. ožujka 2014. Jednoj gerontodomaćici radni odnos istekao je s posljednjim danom tog mjeseca.

U takvom sastavu "Oazin" gerontotim održao je četiri sastanka srijedom radi rješavanja problema u radu s korisnicima. U toku mjeseca jedna je osoba umrla, jedna je u bolnici sa stanjem zdravlja koje će zahtijevati udomljenje, a stanje još jedne osobe također je loše. "Oazine" gerontodomaćice obilazile su 41 osobu (38 žena i 3 muškarca) i to ukupno 334 puta.

Poslovi gerontodomaćica

Radi lakšeg praćenja onoga što je odrađeno, poslovi su grupirani pa je tako u trećem mjesecu izvršeno: 200 spremanja kuća i stanova, 62 pospremanja dvorišta, šupa, drvara i sličnih prostora, 114 nabavki namirnica iz trgovina, mesnica, pekara, s tržnice ili iz drugih prodavaonica, 20 pranja posuđa, 33 pranja rublja (ručnog ili strojnog), u 6 slučajeva gerontodomaćica je pomagala pri osobnoj higijeni osobi koja se sve teže snalazi.

Gerontodomaćica Dragana VranješGerontodomaćica Dragana VranješRazni kućni računi plaćeni su 19 puta, 8 puta se išlo liječnicima za redovne terapije ili razne uputnice. Kućne i zdravstvene dokumentacije pregledane su i sortirane po datumima 7 puta, a 7 puta se radilo na ostvarivanju nekih prava korisnika kao što je: produženje dopunskog zdravstvenog osiguranja, upućivanje korisnika na besplatan pregled u ljekarnama u vezi vitaminsko-mineralnog statusa, upućivanje stare osobe da obavi ginekološki pregled kako bi ostvarila pravo na besplatna pomagala za inkontinenciju, prepiska i telefonski razgovori kako bi se stara osoba uspjela vratiti na ranijeg dobavljača električne energije i drugo.

Gerontodomaćice su 17 puta nabavljale lijekove u apoteci, 94 puta razgovarale sa svojim korisnicima kada im je to potrebno, 14 puta izvršile masažu, 10 puta donosile besplatne novine i časopise onima koji ih čitaju, 13 puta mjerile tlak, 15 puta pomagale u malim vrtovima ili cvijetnjacima i 105 puta unosile i cijepale drva.

Kako ide proljeće, obavile su i druge poslove: zračenje i pospremanje ormara, pranje prozora, zavjesa, tepiha i terasa, čišćenje usisavača za prašinu, sortiranje cvjetnog sjemenja, plaćanje legalizacije objekata, a ponekad i prijevoz do banke, trgovine i čak pratnju u goste kod druge stare osobe.

Vešeraj i šnajderaj

U "Oazinom" vešeraju oprano je besplatno 28 mašina raznog rublja, deka, zavjesa i drugog za osam osoba. U "Oazinoj" radionici krpanja, šivanja i popravaka obavljeno je 14 raznih krojačkih radnji za šest osoba: sužavanje sukanja, krpanje deka, skraćivanje zavjesa, krpanje džempera, sužavanje i skraćivanje trenerki, pravljenje rupica i šivanje dugmadi na odjevnom predmetu i drugo.

Pročitano 1002 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok