MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 27. 12. 2013.

Godišnji koncert jagodnjačke "Prosvjete"

Jagodnjački folklorašiJagodnjački folklorašiU petak, 27. XII. 2013. godine, u Sportskoj dvorani Osnovne škole Jagodnjak, a pred stopedesetak gledalaca, održan je 16. po redu Godišnji koncert Pododbora Jagodnjak SKD-a "Prosvjeta". U programu su učestvovale recitatorska i folklorna sekcija te gosti iz Vere: članovi Kulturno-umjetničkog društva "Ljubomir Ratić – Bubo" i Pododbora Vera SKD-a "Prosvjeta". Koncert su organizirali članovi spomenutih sekcija – učesnici programa uz pomoć svojih voditelja.

Svaki jagodnjački godišnji koncert je tematski. Ove godine tema je bila mitologija slavenskih naroda, s naglaskom na staroslavenskim božanstvima. Tom prilikom spomenuta su samo najveća i najznačajnija božanstva, kao što su Perun, Triglav, Svetovid, Majka Sva Zemlja i Mokoš(a), Lada i Ljelja itd. Temu mitologije slavenskih naroda na koncertu su pratile recitacije i folklorne igre na tragu izvornog narodnog stvaralaštva i običaja koji potječu još iz starih mnogobožačkih vjerovanja.

Gosti iz Vere odigrali su koreografiju "Igre iz Bosilegradskog krajišta" te prikazali svadbene običaje iz Vranjskog polja kroz koreografiju "Na seir momku i devojci" (seir = ono što se promatra s uživanjem), koje također prate temu koncerta.

Pročitano 1452 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok