MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 23. 11. 2013.

Rad "Oazinih" gerontodomaćica (X/2013)

Baka Maca BajićBaka Maca BajićI u toku mjeseca listopada (oktobra) 2013. godine gerontodomaćice Mirovne grupe Oaza obilazile su stare osobe u Gradu Belom Manastiru, pružajući im socijalnu uslugu pomoć u kući, a u okviru trogodišnjeg programa "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira".

"Oazin" gerontotim imao je pet sastanaka, a sastojao se od voditeljice, asistentice, patronažne sestre, gerontokrojačice i šest gerontodomaćica, od kojih su dvije bile zaposlene preko javnih radova. Njima je radni odnos prestao 14. listopada. Gerontodomaćice su ukupno obilazile 38 starih osoba, od čega četiri muškarca i 34 žene. U odnosu na prethodni mjesec to je 12 osoba manje: jedna je osoba preminula, a 11 ih se u Branjinom Vrhu prestalo obilaziti zbog toga što je jednoj gerontodomaćici radni odnos preko javnih radova prestao još 19. rujna.

Poslovi gerontodomaćica
Ukupno su gerontodomaćice obavile 223 obilaska starih osoba i odradile sljedeće: 109 puta spremanje kuća i stanova, 51 puta nabavku hrane i drugih potrepština, 32 puta jesensko uređivanje dvorišta, 19 puta pranje posuđa, 17 puta pranje rublja strojno ili ručno u domu korisnika, 10 puta pripremanje obroka. Račune su plaćale 12 puta, 11 puta su sređivale korisnicima razne dokumente, a nekoliko puta se pobrinule za produženje dopunskog zdravstvenog osiguranja ili ostvarenje prava za neko medicinsko pomagalo, 12 puta su išle liječnicima za recepte i isto toliko puta u apoteku po lijekove. Sa svojim korisnicima družile su se i razgovarale 120 puta, masirale ih 6 puta, peglale veš 15 puta, mjerile tlak 5 puta…

Baka Marija KomesBaka Marija KomesKako je počelo grijanje, unijele su ili nacijepale sitna drva 22 puta te više puta ložile vatru. Za razonodu samo određenim osobama koje rado čitaju desetak puta odnosile su novine i časopise.

Obavljale su i posebne poslove: obraćanje besplatnoj pravnoj pomoći u vezi s nasljeđivanjem, održavanje usisivača, čitanje slijepima, mijenjanje novca u mjenjačnici, pomicanje kazaljki na satovima zbog zimskog računanja vremena, orezivanje voćaka, sabiranje raznog voća te niz drugih zadataka.

"Oazin" vešeraj i šnajderaj
U "Oazinom" vešeraju oprane su 22 mašine veša za osam starih osoba, a u "Oazinoj" radionici krpanja i šivanja za šest starih osoba urađeno je 26 raznih popravaka, kao što su: krojenje marama, krpanje vunenog prekrivača za bračni krevet, popravljanje zavjesa, pravljenje jastuka, pravljenje rupica i šivanje dugmadi na krevetnini, prekrajanje jorgana i angina za jastučnice, skraćivanje hlača i trenerki, šivanje stolnjaka, ušivanje džepova itd.

Pročitano 1297 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok