MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 22. 11. 2013.

Inđija: "Na kavu sa susjedom"

Inđija je najuspješnija općina u SrbijiInđija je najuspješnija općina u Srbiji(Fotoalbum i videozapis mogu se vidjeti ovdje i ovdje)

U petak, 22. XI. 2013. godine, domaćin projektne aktivnosti "Na kavu sa susjedom" bila je Opština Inđija u Srbiji. Ta se aktivnost provodi u sklopu projekta "Podrška umrežavanju i europskoj suradnji gradova i općina", kojim se potiče prekogranična suradnja Srbije i Hrvatske.

Druga najbolje destinacija u Europi
Opština Inđija je gostima iz Belog Manastira, Osijeka, Vukovara, Drenovaca, Erduta, Nijemaca i Starih Jankovaca predstavila potencijale i strateške smjernice svoga razvoja, čime se u budućnosti stvaraju nove prilike i za razvoj zajedničkih prekograničnih projekata. Goste je pozdravio predsjednik općine Petar Filipović, koji je kroz prezentaciju predstavio svoju općinu i njene najuspješnije projekte financirane sredstvima Europske Unije.

Ti projektii su Opštini Inđija osigurali status najbolje općine u Srbiji, kao i status jedne od 25 najboljih europskih destinacija za strane ulagače. Naglasio je kako je Opština Inđija 2012. godine proglašena drugom najboljom destinacijom u Europi u pogledu efektivnosti troškova ulaganja te da ima najtransparentniju administraciju u Srbiji, što je čini privlačnim mjestom za strane investitore. Posljednjih godina oko 50 stranih i domaćih kompanija izvršilo je investicijska ulaganja u iznosu od oko 500 milijuna eura u poslovne zone na području Opštine Inđija.

Najuspješniji EU-projekti
U sklopu prezentacije predsjednik općine predstavio je najuspješnije projekte financirane sredstvima EU: Uslužni centar One step shop (17 uslužnih šaltera na jednom mjestu: katastar, banke, gruntovnica, porezna uprava i dr. za brzo i uspješno rješavanje administrativnih poslova), e-uprava (sve usluge i dokumenti mogu se dobiti putem interneta), Kol-centar Sistem 48 (kojim se omogućava dnevno uključivanje svih građana u rješavanje ključnih pitanja od značaja za funkcioniranje lokalne zajednice), geografski informacioni sistem GIS (primjenom IT-tehnologije i uvođenjem GIS-a potencijalnim investitorima omogućeno je da online-komunikacijom dobiju sve neophodne informacije o uvjetima realizacije bilo kojeg projekta).

Inđijske mogućnosti
Pored predsjednika općine, prezentacije su održali još i Boris Paško, direktor Turističke organizacije Opštine Inđija, koji je predstavio turističke potencijale općine, Dragutin Protić, koordinator projekata eEnviPer i iScope (financiranih sredstvima EU), Aleksandar Dragin, koordinator Kancelarije za mlade, koji je predstavio aktivnosti i projekte kojima se bave mladi, i Mirjana Hemun iz Udruženja žena (UŽ) "Banstolka", koja je predstavila žensko obrtništvo i mogućnosti za razvoj etnoturizma u Opštini Inđija.

Poslovne zone
Nakon završetka prezentacijskog dijela u općinskoj vijećnici, domaćini su sudionike susreta proveli kroz poslovnu zonu, gdje su dobili informacije o ulaganjima domaćih i stranih ulagača na području Opštine Inđija, kao i prednostima koje Opština Inđija osigurava investitorima. Opština Inđija, inače, ima dvije poslovne zone s potpuno uređenom komunalnom infrastrukturom, koje zauzimaju površinu od oko 700 ha. Svoju uspješnost u privlačenju stranih i domaćih investitora domaćini su objasnili prije svega dobrim geografskim položajem (
Opština Inđija nalazi se na sredini puta između Beograda i Novog Sada), izuzetno dobrom cestovnom i željezničkom povezanošću s važnim međunarodnim, državnim i regionalnim prometnim pravcima, blizinom aerodroma "Nikola Tesla" u Surčinu i rijeke Dunav (udaljene oko 20 km).

Predstavnici Grada Belog Manastira
Nakon obilaska poslovne zone, sudionici projektne aktivnosti "Na kavu sa susjedom" nastavili su druženje na salašu "Stojšić", uz bogatu ponudu domaćih jela i pića, kao i zvuke tamburice i nostalgične panonske pjesme.

Predstavnici Grada Belog Manastira na toj projektnoj aktivnosti bili su: Adelina Janić (Grad Beli Manastir), Gorana Rakić (Lokalna građanska inicijativa "Aktivizam ostvaruje snove"), Lidija Dabić (LAG Baranja), Mirela Alagić (P.G.D.I.), Željka Bagarić (TZ Baranje) i Stela Fabijan (Mirovna grupa Oaza).

Sljedeće druženje u sklopu projektne aktivnosti "Na kavu sa susjedom" održat će se u Nijemcima.

(Snimila: Adelina Janić)

 

Pročitano 1615 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok