MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Utorak, 19. 11. 2013.

Njegoš - 200-godišnjica rođenja

Nenad Stevović, Anđelka Pavić i dr. Milorad NikčevićNenad Stevović, Anđelka Pavić i dr. Milorad Nikčević(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U utorak, 19. XI. 2013. godine, u Umjetničkoj školi Belom Manastir, a u okviru manifestacije "Njegoševi dani", KUD "Montenegro-Montenegrina" i prijatelja Republike Crne Gore Beli Manastir organizirao je svečanu akademiju kojom je obilježen veliki i značajni jubilej – 200 godina od rođenja Petra II. Petrovića Njegoša, crnogorskog duhovnog i svjetovnog vladara, filozofa i pjesnika.

Na početku programa predsjednica KUD-a Anđelka Pavić pozdravila je prisutne, posebno belomanastirskog gradonačelnika Ivana Doboša, njegovog zamjenika Predraga Stojanovića te goste iz Lovćenca u Bačkoj, koji su došli uveličati proslavu: Nenada Stevovića, istraživača i organizatora crnogorske dijaspore, kao i članove Crnogorskog kulturno-prosvjetnog društva (CKPD) "Princeza Ksenija", uputivši im riječi dobrodošlice i izmijenivši s njima poklone. Gospodin Stevović je izrazio radost što je došao u Beli Manastir i izrekao nekoliko riječi o svom radu na organizaciji crnogorske dijaspore i o aktivnostima CKPD-a "Princeza Ksenija".

Nakon toga publici se obratio prof. dr. sc. Milorad Nikčević iz Osijeka, predsjednik Demokratskog saveza "Montenegro-Montenegrina" Osječko-baranjske županije, zadovoljan što se u Belom Manastiru obilježava ta važna godišnjica i to mjesec dana poslije međunarodne konferencije o Njegošu, koja je održana u Zagrebu pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja i sporta RH, Ministarstva kulture RH i Ministarstva nauke i obrazovanja Crne Gore.

Pošto se zahvalio belomanastirskom gradonačelniku i njegovom zamjeniku što se uvijek odazovu na manifestacije KUD-a "Montenegro-Montenegrina" i nakon što je pozdravio goste iz Lovćenca, poklonivši svima prisutnima po primjerak knjige "Recepcija Njegoševa djela u Hrvatskoj", profesor Nikčević je održao besjedu o Njegošu, u kojoj je slavnog pjesnika i vladara predstavio u svjetlu njegove borbe za oslobođenje svih južnoslavenskih naroda od turskog ropstva i u svjetlu želje da svoju Crnu Goru približi razvijenoj Evropi. Govorio je također o Njegoševim susretima s tadašnjim hrvatskim književnicima, koji su cijenili njegove slobodarske ideje, ali i ideje čovječnosti, a najviše njegovo stvaralaštvo.

Predsjednica KUD-a Anđelka Pavić, profesorica južnoslavenskih jezika i književnosti, govorila je potom o svojoj vezanosti za Njegoševo djelo, s kojim je upoznata u najranijem djetinjstvu jer je njen otac znao množinu stihova iz "Gorskog vijenca" naizust i citirao ih mnogo i često: "Ljubav prema Njegošu prenio je i na mene i ja se ne mogu sjetiti nijednog, ma i kratkog perioda u životu bez Njegoševa stiha, bez misli o Njegošu" – rekla je Anđelka Pavić.

U drugom dijelu programa, obučeni u crnogorsku narodnu nošnju, nastupili su članovi CKPD-a "Princeza Ksenija" recitalom "Njegošu u čast": Aleksa Giljen, Isidora Ražnatović, Lukijana Popović, Nataša Vučinić. Iako srednjoškolci (Isidora je čak učenica osnovne škole), pokazali su visok profesionalizam i bili nagrađeni velikim aplauzom.

Publika, naročito Crnogorci koji su se već odavno odselili iz rodnog kraja, bili su sretni što ih je Njegoš, čije djelo zrači preko granica Crne Gore i visoko iznad vjekova i pokoljenja, još jednom okupio i podsjetio da je ljubav prema rodnom kraju neprolazna.

Poslije programa nastavljeno je druženje u holu Umjetničke škole, a kasnije u belomanastirskom Hotelu Patria, uz podsjećanje da će uskoro, u okviru "Njegoševih dana", u Belom Manastiru biti prikazan film Branka Baletića "Noć skuplja dva vijeka", koji je svoju premijeru imao nedavno u Zagrebu u organizaciji Nacionalne zajednice Crnogoraca.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok