MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 26. 10. 2013.

Promocija knjige "Bolman je bio Bolman"

Knjiga Jovana M. Nedića, Vidoje Bijelića i Jovana S. NedićaKnjiga Jovana M. Nedića, Vidoje Bijelića i Jovana S. Nedića(Fotoalbum Rajka Cicaka može se vidjeti ovdje)

U subotu, 26. X. 2013. godine, s početkom u 14 sati, održana je u Bolmanu promocija knjige "Bolman je bio Bolman" Jovana M. Nedića, Vidoje Bijelića i Jovana S. Nedića. Knjiga ima 758 stranica te u prilogu još tri mape A2-formata.

Promocija je održana u sali Doma kulture u prisustvu generalnog konzula Republike Srbije u Vukovaru Živorada Simića, protojerejā stavrofora Ratka Petrovića iz Osijeka i Vlade Kljajića iz Belog Manastira, zamjenika župana Osječko-baranjske županije (OBŽ) Jovana Jelića, načelnika Općine Jagodnjak Anđelka Balabana, načelnika Općine Petlovac Drage Dominića, zamjenika gradonačelnika Grada Belog Manastira Predraga Stojanovića, potpredsjednika SKD-a "Prosvjeta" Svetislava Mikerevića, predsjednika Koordinacionog odbora SKD-a "Prosvjeta" za Istočnu Slavoniju, Baranju i Zapadni Srem Tihomira Sekeruša, predsjednika Vijeća srpske nacionalne manjine OBŽ Stanka Vukosavljevića te preko 150 gostiju iz Bolmana, Baranje, Osijeka, Slavonije, Srijema i Beograda.

Govornici i izvođači
Skup je blagoslovio bolmanski paroh protojerej Stevan Kuveždanin, a na njemu se govorili Vidoja Bijelić, koautor knjige i glavni kazivač, Anđelko Balaban, načelnik Općine Jagodnjak, dr. Stanoje Bojanin iz Beograda, recenzent knjige, mr. Milorad Mišković, dr. med., predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Osijeka, Jovan S. Nedić, koautor knjige, Željko Nedić, skupljač građe za knjigu, Branko Petrović, predsjednik Vijeće romske nacionalne manjine OBŽ te Jovan M. Nedić, autor knjige.

U muzičkom programu, tematski vezanom za sadržaj knjige i za Bolman, nastupili su operski pjevač Slobodan Cvetičanin, solist Opere HNK u Osijeku, u pratnji pijanistice Jagode Cvetičanin, višeg predavač klavira na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, mlade vokalne solistice Aleksandra Vukadinović iz Popovca i Nikolina Nešić iz Bijelog Brda, orkestar "Trio gajde" iz Sivca (Bačka), na čelu s gajdašem i pjevačem Maksimom Mudrinićem, vokalna solistica Hranislava Mesarić i harmonikaš Slobodan Džambas iz Darde te orkestar "Romska duša", kojega vodi Bogoljub Petrović.

Organizacija promocije
Uz promociju knjige, taj skup bio je i podsjećanje na nekadašnji Bolman. Scenografiju i makete nekadašnjih bolmanskih kuća, s prikazom seoske "avlije", izradio je Željko Nedić, a videoprikaz fotografija iz knjige Milan Drača, koji je grafički i tehnički oblikovao knjigu te kreirao plakat i pozivnicu. Promociju je organizirala Općina Jagodnjak s autorima knjige, a vodio ju je Jovan Vilić iz Bolmana. Bolmanska udruga "Zlatna žena" priredila je izložbu ručnih radova svojih članica te prisutne goste poslužila domaćom hranom: poznatim baranjskim kulinom i kobasicama te krofnama, kuglofima, kiflicama i ostalim tradicionalnim kolačima iz nekadašnje seoske kuhinje.

Na početku skupa okupljene goste blagoslovio je bolmanski paroh Stevan Kuveždanin i naveo kako naslov knjige "Bolman je bio Bolman" nije izabran slučajno. Bolman nikad nije bio seoska idila, ali ga – takvog kakav je bio – treba sačuvati za buduća pokoljenja, makar u knjizi ako to u stvarnosti više nije moguće. Podsjetio je, između ostalog, i na činjenicu da je nekadašnji Bolman po broju pravoslavnih vjernika bio jedna od najvećih parohija u Budimskoj eparhiji.

Dok je knjige, bit će i sjećanja na Bolman

Poljoprivrednik Vidoja Bijelić, koautor knjige i glavni kazivač, govorio je o nekadašnjim odlikama Bolmana.

Jagodnjački općinski načelnik Anđelko Balaban, obraćajući se prisutnima, istaknuo je, između ostalog, kako je knjiga važna ne samo za Bolman, nego i za Općinu Jagodnjak.

Dr. Stanoje Bojanin, historičar zaposlen u Vizantološkom institutu u Beogradu, naveo je da se Bolman tom knjigom uvrstio među one gradove i sela koja imaju svoju historiju u ukoričenom obliku. I ne samo to, Bolman s tom knjigom počinje živjeti jedan drugi život jer dok god ta knjiga bude postojala, postojat će i Bolman. Dr. Bojanin je istakao da je surađivao s autorima kao recenzent i konsultant te da je sa zadovoljstvom napisao predgovor za knjigu. A ona nije samo historija sela, već je to knjiga i o Bolmancima i bolmanskim običajima te o bolmanskom "divanu". Ona je cjelovito djelo, u kome je Bolman svestrano predstavljen, a autori su veoma uspješno odradili zadatak koji su sami sebi postavili.

Mr. Milorad Mišković obraćajući se prisutnima, između ostaloga, rekao je da je posao koji su autori napravili više nego velik i više nego častan, čak više nego slavan, za vječnost. Dok je knjige, bit će i sjećanja na Bolman. Posebno se u svom govoru zahvalio rođenom Bolmancu pok. Radomiru Bojaninu, svom profesoru historije u Gimnazija "Braća Ribar".

Knjiga je rezultat domaćih snaga i pameti
Koautor knjige Jovan S. Nedić istakao je da je knjiga rezultat domaćih snaga i domaće pameti: autori su Bolmanci, kazivači su većinom Bolmanci, knjigu je grafički i tehnički oblikovao Kačvolac Milan Drača. Recenzenta Stanoja Bojanina ubraja također u Bolmance jer mu je otac prof. dr. Svetomir Bojanin rođeni u Bolmanu, koji je za knjigu napisao nekoliko kratkih, ali sadržajnih tekstova.

Neki dijelovi knjige pisani su latinicom, neki ćirilicom, u skladu s time da Bolmanci ravnopravno koriste oba pisma. Veći dio knjige pisan je književim jezikom, ijekavskim izgovorom, jer tako govore Bolmanci i ostali baranjski Raci. Dio knjige pisan je bolmanskim "divanom" jer je jedan od ciljeva knjige i bio da se sačuvaju nekadašnje bolmanske riječi i "pripovijetke" u što autentičnijem obliku.

Željko Nedić, koji je za knjigu skupljao stare riječi i izraze, a također izradio scenografiju za promociju, prisutnima se obratio "bolmanskim divanom", evocirajući uspomene na nekadašnje Bolmance, sad već odavno zaboravljene, prenoseći na autentičan način njihove riječi, nekad sjetne, a nekad drske i provokativne, čak i (pri)proste, koje ipak odražavaju duh sela.

Ne damo da se Bolman zaboravi
Branko
Petrović iz Belog Manastira, a rodom iz Bolmana, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije, govorio je o Romima, koji su nekad u velikom broju živjeli u Bolmanu i koji su opisani u knjizi, s naglaskom na suživotu Roma s drugim Bolmancima. A poseban doprinos suživotu dali su poznati bolmanski romski svirači: Smiljan, Boboj, Joja, Joco Balin i dr. U spomen na njih orkestar "Romska duša" odsvirao je pjesmu "Razbolje se srce moje", koju je najpoznatiji bolmanski svirač Smiljan Petrović najviše volio.

"Ne damo da se Bolman zaboravi", kazao je na kraju promocije autor knjige Jovan M. Nedić, zahvalivši se svima koji su pomogli i doprinijeli da se knjiga objavi te da se pripremi promocija.

Pročitano 3235 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok