MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Utorak, 22. 10. 2013.

Javna tribina i okrugli stol o ishrani i zdravom načinu života

Dr. med. Mirjana Marjanović (desno)Dr. med. Mirjana Marjanović (desno)(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U utorak, 22. X. 2013. godine, u belomanastirskoj Nastavno-sportskoj dvorani, održani su javna tribina i okrugli stol o ishrani i zdravom načina života pod naslovom "Kako izbjegavati rizike prema kojima smo skloni – visoki tlak i visoki šećer", koje je organizirala Udruga osoba s alergijama i problemima disanja "Alerga". To je bila jedna od aktivnosti projekta "Volontirajmo za zajednicu", koji provodi Mirovna grupa Oaza u partnerstvu s "Alergom" i Gradom Belim Manastirom. Na događanju je bilo 15-ak osoba (dvije liječnice, medicinska sestra te građani i građanke).

Neposredno prije početka, djeca članovi "Alerge" na svojoj su radionici izrađivala primjerke hrane od plastelina, od kojih je potom načinjena tzv. piramida zdrave ishrane, koja je učesnike trebala podsjetiti na to što se podrazumijeva pod pojmom zdrave ishrane.

Piramida zdrave ishrane
O toj temi govorila je belomanastirska pedijatrica i predsjednica "Alerge" dr. med. Mirjana Marjanović, kojoj se kasnije pridružila i dr. med. Ksenija Marjanović, patologinja iz KBC-a Osijek. Učesnici su saznali da je osnova zdrave ishrane (50-60 %) bazirana na ugljikohidratima (koji daju energiju), zatim slijede bjelančevine (koje služe za izgradnju organizma) te masti (koje su neophodne za rad mozga).

Prema piramidi zdrave ishrane, najvećim dijelom trebamo konzumirati žitarice, a zatim povrće i voće, meso i ribu, a slastice – koje mnogi vole – dolaze na kraju i to u umjerenim količinama. Dr. Marjanović napomenula je da je propisana ishrana dijabetičara, koja podrazumijeva šest obroka dnevno, dobar model ishrane, koju bi i sve zdrave osobe mogle i trebale primjenjivati pa bi do bolesti dolazilo rjeđe. Naglasila je i da obroci trebaju biti mali, s dosta balastnih vlaknastih materija, koje utječu na ravnomjernu opskrbljenost organizma hranjivim sastojcima u toku 24 sata. Prisutnima je ponudila i kopije prehrambenih tablica, koje mogu pomoći u izračunu potrebne kalorijske vrijednosti namirnica s obzirom na idealnu tjelesnu težinu i na godine starosti.

Ishrana dijabetičara
Radijska voditeljica i novinarka Stana Nemet predstavila je prisutnima kako praktično izgleda ishrana jednog dijabetičara u toku dana i napomenula da nije teško pridržavati se pravila, samo se mora izgraditi navika.

U nastavku u raspravi se spominjala domaća pasmina svinja (tzv. mangulica), čiji se uzgoj u Mađarskoj ponovo potencira zbog omega-3 masnih kiselina, potom ishrana mesom, koja se ne smije zanemarivati, pa bolesti na području Baranje koje su vezane za način ishrane, njihov historijat i posljedice te druge teme. Opći zaključak bio je da radi vlastitog zdravlja valja jesti raznovrsnu hranu, često i po malo te biti umjeren u svemu.

Osim ishrane, bitni su i fizička aktivnost, miran život te zadovoljstvo samim sobom i okolinom. Nažalost, u Baranji ima puno osoba oboljelih od visokog tlaka i visokog šećera. Baranjci jedu previše masne i začinjene hrane, mnogi su bez posla, pa time i apatični i nezadovoljni, što sve utiče i na njihovo zdravstveno stanje.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok