MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Ponedjeljak, 21. 10. 2013.

Rad "Oazinih" gerontodomaćica (IX/2013)

Smilja Ignac: Gerontodomaćica mi pomaže u kućnim poslovimaSmilja Ignac: Gerontodomaćica mi pomaže u kućnim poslovimaI u toku mjeseca rujna 2013. godine gerontodomaćice Mirovne grupe Oaza obilazile su stare osobe u Belom Manastiru i u prigradskim naseljima Šećerani i Branjinom Vrhu, pružajući im socijalnu uslugu pomoć u kući, a u okviru trogodišnjeg programa "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira". Ukupno je na programu radilo sedam gerontodomaćica, od kojih su tri zaposlene preko javnih radova. Jednoj od njih, koja je radila u Branjinom Vrhu, radni odnos je završio 19. rujna. Ukupno su odradile 352 obilaska, obilazeći 50 osoba (45 žena i 5 muškaraca). Krajem mjeseca jedna je muška osoba, nažalost, preminula.

Poslovi gerontodomaćica
Tokom obilazaka gerontodomaćice su po vrsti poslova odradile sljedeće: 154 puta spremanje kuća i stanova, 66 puta uređivanje dvorišta, terasa i balkona, 8 puta osobna higijena osoba kojima je to potrebno, 83 puta nabavka namirnica i drugih potrepština iz raznih trgovina, 22 puta priprema jednostavnija jela, 43 puta pranje posuđa…

Ana Kolutac: Radujem se svakom dolasku gerontodomaćiceAna Kolutac: Radujem se svakom dolasku gerontodomaćiceDva puta gerontodomaćice su naručivale ogrjev od drvnih dobavljača, 5 puta su nabavljale veću količinu zimnice, 18 puta su plaćale račune, 16 puta su odlazile liječnicima opće prakse ili naručivale preglede u bolnici, 9 puta su sortirale ili sređivale kućne dokumente ili produživale dopunsko zdravstveno osiguranje…

Po medikamente su odlazile u ljekarne 14 puta, 173 puta su se družile sa starim osobama i razgovarale o njihovim problemima, 11 puta su masirale nekolicinu osoba, 12 puta su peglale, 9 puta su donosile besplatne novine. Neki korisnici već su počeli grijati kuće ili stanove pa je trebalo unositi drva, sređivati drvarnice, šupe i garaže, preslagivati drva od prošle godine i sl.

Obavljeni su i brojni drugi poslovi: adresiranje pisama za inostranstvo, branje paradajza, guljenje jabuka i bresaka za pekmez, krečenje nusprostorija, mjerenje tlaka, odvoz na groblje i na previjanje, popravak naočala, pranje prozora, pripreme u stanu za izmjenu sobne stolarije, skupljanje oraha, ugovaranje pranja tepiha, unošenje cvijeća, vađenje cikle … šetnje, izmjena recepata, a čak se nešto i naštrikalo!

"Oazin" vešeraj i šnajderaj
U "Oazinom" vešeraju oprano je 28 mašina raznog rublja, deka, prekrivača, zavjesa i drugoga za ukupno 9 osoba kojima je to problem. U "Oazinoj" radionici šivanja, krpanja i popravaka za 7 osoba odrađeno je sljedeće: krpanje jastučnica, kuhinjskih krpa, navlaka i trenirki, porubljivanje plahti, prekrajanje starih zavjesa, proširivanje bluza, skraćivanje i proširivanje hlača itd.

Pročitano 1329 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok