MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Četvrtak, 19. 09. 2013.

Edukativna radionica za korisnike EU-projekata

Stjepan Ribić, predsjednik uprave Regionalne razvojne agencije Stjepan Ribić, predsjednik uprave Regionalne razvojne agencije U četvrtak, 19. IX. 2013. godine, u SRC-u Bazeni u Kneževim Vinogradima s početkom u 10 sati, održana je jednodnevna informativno-edukativna radionica "Financijsko upravljanje i kontrola provedbe projekata financiranih iz EU-fondova". Provele su je trenerice Regionalne razvojne agencije (RRA) Slavonije i Baranje u suradnji s Lokalnom akcijskom grupom (LAG) Baranja i Općinom Kneževi Vinogradi.

Radionica je bila namijenjena jedinicama lokalne samouprave (JLS), udrugama i gospodarstvenicima koji provode projekte iz EU-fondova, kao i svim potencijalnim korisnicima sredstava iz EU-fondova, uključujući i projekte iz programa IPARD. Radionica je okupila 17 osoba iz više baranjskih mjesta. "Oazu" je predstavljala direktorica Vesna Nedić, a LAG Baranja voditeljica ureda Lidija Dabić.

Cilj radionice bio je prenošenje i razmjena iskustava vezanih za izvještavanje i provedbu EU-projekata, uključujući sve IPA-komponente (primjeri projekata u prekograničnoj suradnji s Mađarskom i Srbijom te primjeri za IPA-u IV).

Korisnici sredstava iz EU-fondovaKorisnici sredstava iz EU-fondovaLidija Dabić i Vesna NedićLidija Dabić i Vesna NedićSadržaj radionice bio je podijeljen na pet dijelova:

1. Uvodno izlaganje – Uloga RRA i LAG-a Baranja u pripremi i provedbi EU-projekata

Predsjednik uprave Regionalne razvojne agencije Stjepan Ribić istakao je da su u pretpristupnom razdoblju do ulaska RH u EU subjekti s područja Osječko-baranjske županije aktivno sudjelovali u 288 projekata odobrenih od strane Europske komisije i drugih međunarodnih izvora ukupne vrijednosti 993.150.000 kuna (odn. 132.420.000 eura).

Samo u proteklih pet godina na području Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije od strane Europske komisije i drugih međunarodnih fondova odobreno je 190 projekata ukupne vrijednosti 664.000.000 kuna (odn. 88.525.000 eura), od kojih je 278.571.000 kuna (odn. 37.143.000 eura) odobreno za područje Osječko-baranjske županije.

Od ulaska u Europsku Unija Republika Hrvatska uplaćuje godišnju članarinu od 600 milijuna eura. I zbog toga je veoma značajno i bitno da se što više povuku sredstva iz europskih strukturnih fondova i kohezijskog fonda.

2. Značaj financijskog upravljanja i kontrole u pripremi i provedbi projekta

O toj temi govorila je Brigita Ivoševac, projekt-asistentica RRA, istaknuvši veliki značaj tog segmentu pisanja i upravljanja projektom financiranim sredstvima EU.

3. Dosadašnja iskustva u prekograničnoj suradnji s Mađarskom i Srbijom (primjeri za IPA-u IV)

O toj temi govorila je Gordana Stojanović, koordinatorica i projekt-menadžerica RRA

4. Dopuna dokumentacije – praktični primjeri

5. Najčešće "greške" u pripremi i provedbi projekata

Pročitano 2087 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok