MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 10. 06. 2022.

Studijsko putovanje na području LAG-a Baranja iz "Oazine" perspektive

Na VidikovcuNa Vidikovcu(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje i ovdje)

U četvrtak i petak, 9 i 10.6.2022. godine, "Oazina" zaposlenica Ana Jeličić prisustvovala je završnim aktivnostima po projektu "Turizmom razvijamo područje" koga je provodio LAG Baranja u partnerstvu pet LAG-ova: LAG Moslavina, LAG Međimurski doli i bregi, LAG Virovitički prsten, LAG Papuk i LAG Srijem.

Početak dvodnevnih aktivnosti u prisustvu predstavnika LAG-ova je bio u "Kući baranjskog kulena" u Branjinom Vrhu, gdje je goste pozdravio predsjednik LAG-a Baranja Ivan Doboš, nakon koga su voditeljica LAG-a Baranja Lidija Dabić te Laura Blagus Tenjeri i Ivana Bandov Paulić posjetitelje upoznale s tijekom provođenja projekta, koji je bio pun izazova i problema, ali je na kraju rezultirao pozitivnim dostignućima. Druženje u "Kući baranjskog kulena" je završilo, kako i dolikuje, uz bogatu paletu kulena i drugih prikladnih delicija.

Put je LAG-ovce dalje, vinskom cestom, vodio do Vidikovca odakle su, nakon kratke pauze, nastavili do velebnog zdanja nove Beljske vinarije u čijoj ih je prezentacijskoj dvorani pozdravio predstavnik Općine Kneževi Vinogradi Stojo Petrović, kao i predstavnik Turističke zajednice Baranje Matej Perkušić. Uslijedila je radionica "Ruralni turizam u funkciji razvoja područja" koju je vodila Ivana Jurić u prisustvu Ivana Gerštmajera iz Vinarije Gerštmajer, Vladimira Škrobe, vlasnika "Baranjske kuće", te Bogdanke Ćudić Vilić iz Udruge za ruralni turizam "Đola", koji su svojim primjerima dobre prakse dali sliku razvoja turizma u Baranji.

Obilazak je nastavljen razgledanjem starog Vinskog podruma Belje koji datira još i davne 1697. godine. Kroz oba navedena kompleksa posjetitelje je vodila iskusna kustosica Đenđi Burjan koja je, uz svog kolegu enologa, znatiželjnim gostima dala iscrpne informacije kako o podrumima, tako i vrhunskim beljskim bijelim i crnim vinima koja su na kraju i bila ponuđena za degustaciju.

Zadovoljni, ali pomalo umorni, gosti su završili na ručku u "Baranjskoj kući u etnoselu Karanac. Kratak odmor uz ukusan ručak i ljubaznog domaćina je omogućio dalje razgledanje baranjske turističke ponude koja je ovoga puta bila u Vinariji Gerštmajer gdje su otac i sin, predstavnici stare vinarske obitelji, gostima, uz rashlađeno vino, ispričali povijest svoje obitelji i mogućnosti razvoja turizma u svojoj regiji.

Večer prvog dana završena je uz pozdravni govor gradonačelnika Belog Manastira Tomislava Roba, bogatu trpezu Hotela Patria, veselu glazbu i još bolje raspoložene goste, koji su se, uz pjesmu i ples, družili do duboko u noć.

Drugi dan boravka LAG-ovaca na našem području započeo je radionicom pod nazivom  "Bogatstvo baranjskog veza predstavljamo turistima" održanoj u Etnološkom centru baranjske baštine gdje su predstavnici udruga sudionica projekta, Eva Kostolić, Radmila Ognjenović, Filip Golubov Car, pored Lidije Dabić, voditeljice LAG-a Baranja, predstavili razvoj ideje o prikazu, prenošenju baranjskog veza na upotrebnim predmetima, kao što su torbe, ruksaci, marame i šalovi. Gosti su bili oduševljeni viđenim, a još više kada su im ti isti predmeti poklonjeni od strane domaćina.

Nakon osvježenja uz kavu i domaće kolače uslijedila je završna konferencija projekta gdje su svi predstavnici LAG-ova, Lidija Dabić, Anica Lenart, Vedrana Radmanić, Manuela Tot, Sanja Stubičan i Ivana Katalenić, ukratko iznijeli rezultate projekta koje smatraju uspješnim i na koje su svi skupa jako ponosni, pogotovo što to smatraju osnovom za dalju međusobnu suradnju i razvoj.

U znak zahvalnosti skupu su se, pjesmicom i pjesmama, odužili, gospodin Mladen i gospođa Katica.

Nakon ovog, rekli bismo, službenog dijela, gostima je priređen obilazak prezentacijsko-edukativnog centra Tikveš i obilazak Kopačkog rita, vožnja brodicom i na kraju ručak uz kratko druženje i srdačan razlaz. Razlaz uz nova iskustva, stečena znanja i prijateljstva koja će se zasigurno razvijati i živjeti dalje u smjeru razvoja novih ideja i projekata.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok